Lettukestit!

Lettukestit metsässä

Muurinpohjaletut – Nuuksio, +7 °C, nuotiolla

Mieti hetki helppoa, sukupolvet ylittävää ja halpaa jälkiruokaherkkua. Mikä ruoka tulee ensimmäisenä mieleesi? Moni meistä vastaa luultavasti ”letut” – ja erityisesti muurinpohjaletut. Lettukesteihin liittyy monella runsaasti hyviä muistoja: lättyjä on tehty kotona aina saunailtana, mökillä tai vaikkapa satunnaisena arkiherkkuna maidon viimeisen käyttöpäivän lähestyessä.

Letut ovat erinomainen herkku monikäyttöisyytensäkin vuoksi. Taikinaa muuttamatta ne maistuvat oivallisilta myös suolaisen täytteen siivittäminä. Erityisesti kesäaikaan letut tavataan tehdä muurinpohjalettuina, mikäli valmistusvälineet vain antavat myöden. Muurinpohjaletuiksi kutsutaan ohukaisia, jotka on valmistettu suurella valurautaisella pannulla, yleensä nuotion lämmössä.

muurinpohjalettu

Lettutaikinasta on varmasti olemassa yhtä monta parasta ohjetta kuin on letunpaistajiakin. Omat suosikkimme ja nostalgiset tarinat niiden takaa löydät näiltä lettumestareilta:

Liemessä

Tupa – Keittiö

Kaikki äitini reseptit

Kun lettuhammastasi kolottaa seuraavan kerran keskellä metsää, pidä seuraavat vinkit mielessä:

  • Kokeile taikinan tekemistä kivennäisveteen maidon sijaan. Näin saat taikinaan kuplia jotka muodostavat paistettaessa kauniin pitsireunuksen!
  • Älä laita taikinaan lainkaan sokeria. Sokeri palaa paistettaessa helposti kiinni pannuun.
  • Retkiolosuhteissa herkutellessa tee taikina muovipulloon jo kotona. Näin jauhot ehtivät turvota eikä sinun tarvitse kantaa metsään kulhoa taikinan sekoitusta varten. Myös annostelu pannulle käy helposti suoraan pullosta.
  • Isoille muurinpohjaletuille sopii hieman löysempi taikina. Tällöin taikinan turvottaminen on normaalia tärkeämpää − turpoamisaika saa olla reilun kaksi tuntia.muurinpohjalettu

P.S. Blogimme on jo kutkuttavan lähellä tuhannen Facebook-seuraajan haamurajaa! Kun tonni paukahtaa täyteen, arvomme kisapostaukseen kommentoineiden kesken Muurikka Leisku -retkipannun. Käy osallistumassa arvontaan!

Comments

comments

One Comment on “Lettukestit!

  1. Pingback: Kippari-Kallen erikoinen | Bonfire Appétit!