After Ski -bileet Koilliskairassa

Fondue – Kiertämäjärven autiotupa, -27 °C, kamina + tuikut

Fondue kuuluu after skihin kuin sauna juhannukseen. Varsinkin pidemmillä hiihtovaelluksilla fondue-illallinen nostaa retkikunnan jopa juhlatunnelmaan.

Fondue-kattaus hiihtovaelluksella, Kiertämäjärven autiotupa, UKK-puisto

Viikon hiihtoretki Koilliskairaan lähti yskähdellen liikkeelle, kun Norwegian toimitti yhden rinkan myöhässä ja retkikunnan lääkäri oli itse sairaana. Liikkeelle päästiin kuitenkin vain päivän viiveellä. -27 °C pakkaskeli yhdistettynä kaikkiin karvoihin ja varusteisiin jäätyvään sumuun oli lievästi kuvailtuna hieman yllättävä aloituskeli etelän kaupunkilaispojille. Oli nimittäin niin kylmä, että suksi ei luistanut, mutta ei tarettu myöskään taukoilla matkalla Raja-Joosepista Kiertämäjärvelle.

Kova pakkanen jäädyttää hiihtovaeltajan, Raja-Jooseppi, UKK-puisto

Kiertämäjärven autiotupa, UKK-puisto

Vieraskirjan perusteella edellisistä kävijöistä oli kulunut useampi viikko, ja niinpä reippaan hiihtorupeaman jälkeen perillä odottanut tupa oli yhtä kylmä kuin ulkoilma. Kaminan pöhistessä lämpöä päätimme pitää heti kärkeen after ski -illallisen, eikä vähiten siksi että 800 grammaa juustoa tuntui painavalta repussa.

Fondue-pata pöydässä, after ski hiihtovaelluksella

Fonduen valmistus

Fonduen voi valmistaa joko helposti sekoittamalla erilaisia juustoja, mausteita sekä viiniä tai erittäin helposti sulattamalla valmista fondue-juustoa. Tälle reissulle valikoitui valmisjuustofondue lähinnä siksi että sitä sai Alepasta toisin kuin normaalit laatukriteerit täyttäviä juustoja. Fondue-leipä on hieman haastavampi pidemmillä vaelluksilla, sillä vastapaistetuilla maalaisleivillä on taipumus kärsiä vaellukselle tyypillisen rinkkakuljetuksen aikana. Vaellusfondue-leiväksi meillä onkin jo vakiintunut Pågen maalaishyvä sen pitkän säilyvyyden ja verrattain erinomaisen kuljetuskestävyyden ansiosta.

Fondue-illallinen autiotuvassa, Kiertämäjärvi, UKK-puisto

Vanha kansa tietää, että fonduen kanssa tulee nauttia viiniä tai sitä vahvempia ruokajuomia, joilla varmistetaan tymäkän aterian eteneminen ruoansulatuksessa. Olut ja varsinkin vesi ovat kiellettyjä. Eräoloissa emme missään tapauksessa halunneet ottaa riskiä ja niinpä pelasimme varman päälle nauttimalla ruokajuomaksi Monnet VSOP -konjakkia.

Hiihtopäivän päälle juustoinen fondue-illallinen toimi erinomaisena after ski -tunnelman kohottajana ja arvioimme että umpihankeen puskiessa kulutetut kalorit saatiin vähintäänkin korvattua tällä aterialla.

Comments

comments