Kuin tulisilla hiilillä

siika

Halstrattua voi-salviasiikaa perunasalaatilla – Gåsgrund, +21 °C, nuotiolla

Suomen luonnon päivien kunniaksi päätimme siirtyä uusiin maisemiin ja karautimme päiväretkelle saaristoon. Melko lyhyen mutta kattavan tiedustelun jälkeen retkikohteeksemme valikoitui Gåsgrundet, jonne saavuimme melko navakan lounatuulen sekä matkustajille tarjoiltujen Aperol Spritzien saattamina.

Gåsgrundet on Espoon kaupungin ylläpitämä n. kymmenen hehtaarin kokoinen retkeilykohde ja on myös helposti lähestyttävissä kesäaikaan liikennöivillä saaristoveneillä. Paikan päältä löytyy myös nuotiopaikkoja, vierasvenesatama ja uimaranta. Myös telttailu on sallittua, mutta tällä kertaa päätimme siirtyä mantereelle suojaan illaksi tuulten voimistumisen vuoksi.

Saaristolaisteemaan sopien valmistimme tällä kertaa halsterin avulla grillattua siikaa ja lisukkeeksi teimme nopean mutta erittäin maittavan perunasalaatin. Avain tämän ruokalajin tekemiseen on aika, sillä hätäisemmälle kokkaajalle jää vain hiiltyneet ruodot käteen.

Grillisiika halsterissa 4 hlölle

Raaka-aineet:

 • yksi isohko siika (n. 800-1000 g) suolistettuna
 • voita
 • suolaa
 • tuoreita yrttejä maun mukaan
 • sitruuna

Aloita hieromalla siian pinnalle ja vatsaonteloon suolaa. Kalan suolauksessa ei kannata kitsastella määrässä, jopa 2 tl ei tämän kokoisessa kalassa usein ole liikaa. Jätä suolaantumaan n. tunnin ajaksi kylmään. Jos et ole aiemmin suolannut kalaa niin kannattaa kokeilla etukäteen kotona esimerkiksi uunikalan kanssa omaan makuun sopivan määrän löytämistä.

Kun kala on suolaantunut, pyyhi ylimääräiset nesteet talouspaperilla pois vatsaontelosta. Laita muutamia voinokareita vatsaonteloon sisälle ja silppua tuoreita yrttejä voin sekaan. Käytimme tällä kertaa salviaa, mikä sopii erittäin hyvin vaalealle kalalle tuoreena.

siika nuotiolla

Aseta kala halsterille ja grillaa suunnilleen keskilämmöllä n. 10-15 min kummaltakin puolelta. Oikean lämpötilan löytää kokeilemalla ja mahdollisimman tasainen hiillos auttaa kypsentämään kalan kauttaaltaan. Lämmön tulisi olla riittävä mutta kuitenkin niin maltillinen, että kättä pystyy pitämään kalan vierellä. Loppuvaiheessa kala voi olla kovemmallakin lämmöllä kauniin pintavärin aikaansaamiseksi.

siika

Siika on valmis kun kylki- ja selkäevät ovat vedettävissä sormin irti. Kalan päälle voi puristaa halutessaan sitruunamehua, mutta tyylipisteet viedään kotiin leikkaamalla sitruunaviipaleita vatsan sisälle. Tarjoile kuumana vadilta tai suoraan halsterista.

kypsä siika

Raikas perunasalaatti

 • Uusia perunoita 8-15 kpl koosta riippuen
 • 2 kiinteämaltoista omenaa, esim. Red Gala
 • Kevätsipulia 2-3 kpl varsineen
 • Varrellisia kapriksia tai oliiveja
 • Omenaviinietikkaa 2 rkl
 • Valkoviiniä n. 0,5 dl
 • Oliiviöljyä 3 rkl
 • Hunajaa 1-2 tl
 • Mustapippuria ja tuoreyrttejä (timjami, oregano, basilika)

Aloita keittämällä uudet perunat lähes kypsiksi, kaada keittovesi pois ja jäähdytä perunat nopeasti kylmässä vedessä. Pilko perunat, omenat ja sipulit sopivan kokoisiksi paloiksi kulhoon. Muista käyttää myös kevätsipulin varret salaattiin! Lisää kapriksia/oliiveja maun mukaan. Sekoita nesteet ja hunaja purkissa huolellisesti ravistaen. Rouhi mustapippuria ja silppua tuoreyrttejä salaatin päälle ja kaada viimeiseksi kastike salaatin päälle. Sekoita ottimilla huolellisesti ja jätä maustumaan kunnes kala on kypsä. Mikäli makua haluaa voimistaa ja sääolosuhteet sallivat pidemmän säilytyksen, voi perunasalaatin valmistaa jo edellisenä päivänä.

perunasalaatti

Nauti ateria hyvällä ruokahalulla – ja muista ottaa herkullisesta hetkestä kuvat muistoksi pimeitä syyspäiviä (tai some-elvistelyä) varten!

ruokakuvaus

Comments

comments