Rannikkosuomalaiset Toast Skagenit

toast skagen juhlapöytä

Toast Skagen saaristolaislimpulla – Gåsgrund Espoo, +22 °C, rantakalliolla

Sanotaan että Toast Skagen nostaa palan leipää juhla-ateriaksi ja sitä se todellakin tekee sekä maun että näyttävyyden osalta. Tore Wretmanin alkuperäisessä reseptissä leipäpalana toimii paahtoleipä, mutta mielestämme saaristolaislimppu tekee Toast Skagenista maistuvamman ja juhlavamman. Jos juhlavuutta haluaa alleviivata, voi tämän annoksen koristella oikein ruhtinaallisella annoksella mätiä.

Kesä saapui vihdoinkin Suomeen ja yli 20 celsiusasteen lämpötiloista rohkaistuneena suuntasimme kesäisen Luonnonpäivien 2017 teeman ”Juhli luontoa” retkemme Espoon ulkoilusaaristoon. Navakka lounaistuuli ja reipas allokko teki rantautumisen alunperin suunnitellulle Rövarenille turhan haastavaksi, joten suuntasimme turvalliseen Gåsgrundiin, joka oli kokenut tänä kesänä mukavan kasvojenkohotuksen. Varsinkin keskelle saarta upean rantakallion päälle sijoitettu uusi retkipöytäryhmä oli kuin tehty pientä saaristolaisjuhlaa varten. Se suorastaan kutsui levittämään valkoisen pöytäliinan, joka kiitos veneen tarjoaman patikkamiestä reilumman kuljetuskapasiteetin, oli luonnollisesti mukana.

kattaus

Valitsimme tälle juhla-aterialle alkuruoaksi Toast Skagenit, jotka ovat jopa yllättävän helpot ja nopeat valmistaa myös maasto-olosuhteissa. Jalkapatikassakin katkaravut ja mäti säilyvät hyvin, kun vain valitsee hieman koleamman kelin niiden kuljettamiseen.

Toast Skagen -resepti BfA:n tapaan

  • 8 siivua saaristolaislimppua
  • 320 g kuorellisia katkarapuja
  • 150 g créme fraîchea
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 150 g siian mätiä
  • nippu tuoretta tilliä
  • nippu tuoretta ruohosipulia
  • 1 sitruuna
  • voita

Leikkaa saaristolaislimpusta puolen sentin paksuisia siivuja ja sipaise päälle vähän voita. Ruotsissa tiedetään että käsin kuoritut katkaravut maistuvat paremmilta ja siksi mekin käytimme kuorellisia katkarapuja, jotka tässä vaiheessa kuorittiin käsin. Leikkaa tilli ja ruohosipuli hienoksi silpuksi, säästä osa koristelua varten ja sekoita loppu silppu yhdessä katkarapujen, créme fraîchen ja sinapin kanssa.

toast skagen

Purista vielä sekaan vähän sitruunaa ja asettele näin syntynyt katkaraputahna saaristolaislimpun siivujen päälle. Koristele lopuksi siian mädillä, jota tilaisuuden juhlavuudesta… tai noh, ihan vaikka vaan fiiliksen perusteella, voi laittaa tosi reilusti. Lopuksi ripottele päälle tilli-ruohosipulit.

Aloitimme tämän juhla-aterian huuhtomalla merestä tulleen suolanmaun pois napsulla Korven kyyneltä. Toast skagenien kyytipojaksi valitsimme André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs kuivan shamppanjan, joka hapokkaana ja robustina piti pintansa saaristolaislimpun maltaille ja makeudelle. En tiedä nautinko enemmän Toast Skageneiden mausta, vaiko tunnelmasta rantakalliolla valkoisen pöydän äärellä. Molemmat olivat erinomaisia.

Veneretkellä, ohjelmassa Suomen #luonnonpäivät juhlamenu #toastskagen #champagne #korpimaankyynel #suomi100

A post shared by Bonfire Appétit (@bonfireappetit) on

Comments

comments