Retkeilijän helpot valmisletut

Lettuannos, Gåsgrund, Espoo

Letut ohukaisjauhoista – Gåsgrund, Espoo, +21 °C, retkikeittimellä

Meillä Bonfire Appétit -porukoissa harvemmin säästellään vaivaa, kun tavoitellaan parempaa ruokaa. Ja hui kauhistus edes ajatusta, että sortuisimme valmisruokaan. Mutta on yksi ruoka, jota olemme tehneet usein maastossa eikä kertaakaan itse tehdystä taikinasta – ja se on lätyt eli letut.

Ohukaisiin myydään kaupoissa valmiita jauhoseoksia, joihin valmistajasta riippuen lisätään vain vesi tai maito ja sekoituksen jälkeen onkin lettutaikina valmista paistettavaksi. Nämä ”lettujauhot” ovat älyttömän käytännöllisiä retkieväitä, sillä ne kuivina painavat vain minimaalisesti ja ah kuinka hyvältä maistuvatkaan letut rantakalliolla tai metsälammen rannalla. Lisäksi hyvän aikaa itselleni aktiivisinta retkeilykautta eli heinäkuusta-lokakuulle maastosta löytyy usein mustikoita, vadelmia tai puolikoita lättyjen kaveriksi. En ole koskaan testannut, miltä valmiista lättyjauhoista tehdyt letut maistuvat kaupungissa, mutta ainakaan metsän maustamana makueroa tuskin huomaa.Letunheitto, Gåsgrund, Espoo

 

Lettuohje valmislettutaikinasta

  • Pussi valmislettujauhetta
  • Vettä tai maitoa tarkasti ohjeen mukaan
  • Voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin

Valitse oma suosikki valmislettujauho kaupasta. Huomaa, että lettutaikinoissa on eroja sillä osaan kuten Sunnuntai ohukais- ja vohvelijauheeseen lisätään vain vettä, kun taas Lidlin ohukaisjauhoihin kuuluu ohjeen mukaan lisätä maitoa. Testattu on, että Lidlin jauhot toimivat myös vedellä lantrattuina ilman maitoa. Yhdestä valmisjauhopussista tulee usein hyvä määrä lettuja noin 4 hengen seurueelle.Letunpaisto, Gåsgrund, Espoo

Maatossa lettujen valmistuksen haastavin osa on mitata tarkasti ohjeen mukainen määrä nestettä, sillä valmisletut ovat jostain syystä hyvin herkkiä oikean nestemäärän suhteen. Vähänkin liikaa vettä ja lettutaikinan paistamisesta tulee hermoja raastavaa kun lätyt eivät pysy kasassa ja tarttuvat pannuun vaikka kuinka paljon laittaisi voita. Jos mitta jäi kotiin kuten yleensä, niin on parempi lisätä liian vähän kuin liian paljon nestettä onnistuneen paiston varmistamiseksi.

Veden sekoittaminen lättytaikinaan on toinen haaste maastossa, jossa harvemmin on mukana vispilää ja kulhoa. Mutta ei hätää, sillä suurella todennäköisyydellä seurueesta jollain on juomapulla riittävän suurella suuaukolla, jotta lettujauhot saa kaadettua siitä sisään ja pulloa ravistamalla sekoitus onnistuu käden käänteessä. Jos haluaa hifistellä, niin tässä vaiheessa voi antaa jouhojen turvota 1/2-1h, jolloin ainakin itse kuvittelen letuista tulevan hieman täyteläisempiä.

Tämän jälkeen vain paistamaan lettuja ja kilpailemaan kuka maustaa ja koristelee oman annoksensa kauneimmin. Me valitsimme tällä reissulla lettujen päälle kesän viimeisiä tuoreita mansikoita ja niiden päälle murustelimme englantilaisia butter cookiesseja.Letut ja kuksa rantakalliolla, Gåsgrund, Espoo

Comments

comments