Paluu alkulähteille

Emmervehnä-kanapaella – Repoveden kansallispuisto, +8 °C, nuotiolla

Paella on ikivanha Espanjan Valenciasta kotoisin oleva kesäinen herkku, joka on varmasti meistä monille tuttu. Monien matkailijoiden mielissä paellaan yhdistetään äyriäisiä tai muita meren antimia, mutta perinteisimmillään paella on valmistettu kotoa kulloinkin löytyneistä raaka-aineista – useimmin riisin ohella kanasta, kanista tai kasviksista.

Paella on espanjalaisten vastine italialaiselle risotolle, ja ruokalajeja yhdistävät monet seikat riisilajikkeista lähtien. Valmistustavassa on kuitenkin yksi selkeä ero: siinä, missä risottoa tulee hämmentää jatkuvasti kypsennyksen ajan, paellan annetaan olla pannulla rauhassa. Jatkuva sekoittaminen edesauttaa tärkkelyksen irtoamista, jolloin lopputulos saostuu ja annoksesta tulee kermainen. Paellassa sen sijaan olennaista on antaa ruoan kypsyä rauhassa hämmentämättä ja siten pitää riisi irtonaisena.

Tämä annos syntyi alkuruoan tapaan vierailevan kokkimme suunnittelemana ja valmistamana. Riisin sijaan paellaan valittiin emmervehnää, joka on ikivanhana vehnälajikkeena hiljalleen tekemässä paluuta viljelypalstoille. Emmervehnää on viljelty jo noin 10 000 vuotta sitten mm. Lähi-idän alueella. Arkeologien mukaan jo muinaisen Egyptin faaraot ovat syöneet emmer-vehnästä tehtyä leipää ja Suomessakin tämä lajike on ollut käytössä jo ennen ajanlaskun alkua (lähde).

Ainekset 7:lle

 • emmevehnää noin 80 g / hlö
 • maissikananrintaa 1 kpl / hlö
 • 2 sipulia
 • 3 valkosipulin kynttä
 • oliiviöljyä noin 2 dl
 • noin 3 dl valkoviintä
 • noin 2 litr. vihanneslientä
 • tomaatteja, sitruunaa ja basilikaa koristeluun.

Marinadi:

 • oliiviöljyä noin 2 dl
 • hunajaa 2 rkl
 • timjamia 1 puska
 • salviaa 1 puska

Marinoi kananrinnat huolellisesti ennen grillaamista. Ennen grillaamista kuivaa kanan nahkapuoli ja suolaa toinen puoli. Mausta kananrinnat haluamallasi tavalla ennen paistoa. Taitava eräkokki ottaa sirottelun yhteydessä huomioon myös tuulen suunnan, jotta kallisarvoinen mauste päätyy haluttuun sijaintiin.

kanan maustaminen

Kanoja paistetaan paistellaan reilulla tulella tasaisesti käännellen. Jos kanassa on nahka tallella, on mahdollisen kärventymisen uhka pienempi, sillä mustuneen nahan voi poistaa ruoasta ennen syömistä. Nahka myös estää lihaa kuivumasta paiston aikana. Kanan pitäisi olla kypsää mutta ei kuivaa (sisälämpötila noin 70 °C). Anna kanojen levätä hetki ennen esillepanoa. Huomioithan, että liha jatkaa kypsymistä vielä grillauksen jälkeen!

Kun olet saanut kanat ovat kypsymään, voit aloittaa vehnän (tai riisin) valmistuksen. Lämmitä pannu kuumaksi, lisää reilusti oliiviöljyä ja sipuli sekä emmervehnä.

nuotiopaistinpannu

Kun vehnä on kypsynyt hetken, possauta viini joukkoon. Ole tarkkana, sillä viini kiehuu kuumalla pannulla varsin voimakkaasti ja todennäköisesti roiskuu hieman ympäriinsä. Tämän vaiheen jälkeen emmeriä ei saa enää sekoittaa. Lisää (kuumaa) lientä vähän kerrallaan ja anna kiehua aggressiivisesti noin 18 minuutin ajan kunnes vehnä on kypsynyt.

Lisää pannulle kypsät kanat ja hieman tomaattia, sitruunaa sekä basilikaa väriä tuomaan. Nauti välittömästi hyvässä seurassa!

paella

Pääruoan kanssa nautimme erän alkuviinejä, jotka ovat nimensä mukaisesti mahdollisimman luonnollisin menetelmin valmistettuja viinejä. Alkuviinien valmistuksessa ja säilytyksessä on mukailtu perinteikkäitä valmistustapoja, eikä niiden kasvatuksessa ole käytetty hyönteismyrkkyjä tai muita kasvinsuojeluaineita. Viinien keruussa ei myöskään käytetä sadonkorjuulaitteita, joten ne ovat erinomainen vaihtoehto jokaiselle ”ennen oli paremmin” -tyypin ihmiselle. Mikko lupasi raottaa sanaista arkkuaan näistä trendituotteista vielä omassa julkaisuussaan!

Nauttimamme viinit olivat:

 • Klasika Pinot Gris 2014 Tsekin Moraviasta
 • Weingut Beck Blaufränkisch 2015 Itävallan Burgenlandista, sekä
 • Bout D’Zan Côtes Du Rhône Rouge 2015 Ranskan Rhônen alueelta.

Nautituista viineistä etenkin Klasika Pinot Gris sekä Bout D’Zan todettiin kyseisille ruokalajeille (ks. myös alkuruoka) erittäin sopiviksi! Kyseiset viinit löysimme Viini-lehden Bouquet-klubin kautta.

alkuviini

Comments

comments