Rusinoilla vai ilman?

maksalaatikko

Maksalaatikko – Nuuksio, +5 °C, nuotiolla

Vanha suomalainen perinneruoka maksalaatikko on Suomen suosituin einesruoka. Valtaosa meistä syö maksalaatikkoa silloin tällöin, kun aikaa ruoanlaitolle ei ole – Suomessa maksalaatikkoa myydäänkin valmisruokana noin yhdeksän miljoonaa laatikkoa vuodessa. Siksi onkin hämmästyttävää kuinka harvinaista maksalaatikon valmistaminen retkiruokana tuntuu olevan.

Kokemus oli meillekin uusi, joten kahden uuden asian opettelusta löytyi sopivaa puhdetta yhden yön metsäretkelle Nuuksioon. Toinen uusi asia oli kokeilla, kuinka uuniruoka onnistuisi nuotiolla. Nuotiossa on lämmönlähteenä eräs heikkous: lämpötilan hallinta vaatii harjoittelua ja jatkuvaa seurantaa, minkä lisäksi lämpö painottuu aina vahvasti ruoan alaosaan. Oivallisen reseptin tähän perinneruokaan löysimme viime vuosisadan alusta, Isoäidin reseptillä -blogin kautta.

maksalaatikko

Ainekset neljälle

 • 300-350 grammaa naudanmaksaa, mieluiten jauhettuna
 • 3 dl puuroriisiä
 • litra punaista maitoa
 • noin puoli litraa vettä
 • 1 sipuli
 • 2 kananmunaa
 • 6 rkl siirappia
 • 3 dl rusinoita
 • ripaus meiramia
 • ripaus valkopippuria
 • voita

Lisäksi:

 • foliovuokia
 • puolukkahilloa tarjolle

 

Valmistusohje

Aseta rusinat likoamaan veteen. Aloita keittämällä riisiä noin puolessa litrassa vettä. Kun riisi on kiehunut hetken, jatka lisäämällä maitoa loraus kerrallaan. Keitä sekoittaen ja maitoa hiljalleen noin 20-30 minuuttia kunnes riisi on kypsää. Pilko ja kuullota sipuli pannulla.

Kun riisi on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon pari (reilua) ruokalusikallista voita, ja kaikki muutkin ainekset. Jaa tuotos kolmeen foliovuokaan ja aseta nuotioon.

maksalaatikko

maksalaatikko

Meidän ratkaisumme lämmön tasaamiseksi oli tehdä kunnon hiillos ja asettaa tämän jälkeen nuotiopaikalta löytynyt metalliverkko hiillokselle. Metalliverkko nosti laatikot hiilloksen yläpuolelle, joka auttoi hiillosta saamaan happea samalla kun lyhyt välimatka yhdessä tuplavuokien kanssa hillitsi alhaalta tulevaa lämpöä, jolla vältettiin pohjaan palamien. Kasasimme vielä ympärille palavaa ainesta, jotta laatikot saivat lämpöä myös sivuilta.

maksalaatikko nuotiossa

Anna laatikoiden kypsyä noin tunti, kunnes koostumus on sopiva. Kypsymistä on hyvä seurata jatkuvasti ja hämmentää nuotiota, jotta lämpö pysyy mahdollisimman tasaisena. Vaihtele tarvittaessa laatikoiden paikkaa kypsytyksen edetessä.

Jokainen ruoka ansaitsee tietysti arvoisensa ruokajuoman, myös maksalaatikko. Alkossa maksaviinin valinta vaati useamman myyjän konsultaatiota, ja viimeistään valmistustavan paljastus aiheutti myyjässä pienoista epäuskon sekaista hämmennystä. Rautaisella ammattitaidolla varustettu myyjä sai kuitenkin itsensä koottua ja totesi asiantuntevaan sävyyn: ”Tuleeko siihen rusinoita?” Lopulta päädyimme myyjän suosittelemina valitsemaan kevyehköä mutta hedelmäistä ja hilloista Nero D’Avolaa, joka osoittautui kelvoksi valinnaksi. Vertailukohdaksi valitsimme Saimaan Juomatehtaan Kekkonen-keskioluen, joka oli sekin varsin hyvä kumppani tälle ruoalle.

maksalaatikko ja kuksa

Kokemusta viisaampana voidaan helpottuneena todeta, että maksalaatikon tekeminen myös eräolosuhteissa todellakin kannattaa! Maksalaatikosta tuli erittäin hyvää ja maku oli reilusti täyteläisempi kuin kaupan valmistuotteissa. Vaikka oikeita vaihtoehtoja on tietenkin vain yksi, voit itse päättää jopa: rusinoilla vai ilman?

Comments

comments