Posset & Pontikka

Sitruunaposset valkosuklaalla ja orvokeilla –

Repoveden kansallispuisto, +9 °C, nuotiolla

 

The doors are open, and the surfeited grooms

Do mock their charge with snores.

I have drugg’d their possets

That death and nature do contend about them,

Whether they live or die.

 

Armoitettuina kermajälkiruokien ystävinä olemme aiemmin tutustuttaneet teidät erähenkiseen pannacottaan. Huolimatta siitä, että Suomen kesä usein lähentelee lämpötilaltaan jääkaappia, ei liivatteen hyytymiseen viileässä perustuva pannacotta valitettavasti sovellu kesäkäyttöön.

Onneksi Repoveden reissullamme oli vieraana arvostetun porvoolaisen ravintolan Brasserie L´amourin Hanna. Hänen loistavana ideanaan oli, että jälkiruoassamme kerma hyydytetään liivatteen sijasta hapolla. Tämä onnistuisi myös kesäisissä kenttäoloissa. Kolmesta yksinkertaisesta raaka-aineesta syntyi Hannan näpeissä aivan taivaallisen herkullinen posset. Alkukesän metsä tarjosi koristeluun syötävän hyviä kuusenkerkkiä ja metsäorvokkeja.

Sitruunaposset (seitsemälle)

  • Kermaa 900g
  • Sitruunamehua 120g
  • Sokeria 200g

Etsi kaunis näköala suomalaiseen kesäluontoon ja levitä makuualustasi. Käytettävissä olevalla lämmönlähteelläsi kiehauta kerma ja sokeri ja anna niiden kiehua keskenään noin 5 min. Purista mehu sitruunoista tai käytä valmista sitruunamehua. Lisää tämä sitruunamehu ohuena nauhana keitokseen koko ajan sekoittaen. Jaa massa tarjoiluastioihin ja anna hyytyä. Koristele vaikka kuten Hanna: valkosuklaalastuilla, kuusenkerkillä ja metsäorvokeilla.

Hyydyttämisprosessi perustuu kerman juoksettumiseen sen proteiinien denaturoituessa pH:n laskiessa. Pohjimmiltaan kyse on maidon tärkeimpien proteiinien, kaseiinin ja heraproteiinin, sekundääri- ja tertiäärirakenteiden tuhoutumisesta molekyylin sisäisten suolasiltojen katkeillessa hapon vapaiden ionien rynniessä paikalle. Primäärirakenne eli aminohappoketju jää siis ehjäksi, mutta proteiinien syheröisyys aukeaa. Muodon tuhoutuminen vähentää liukoisuutta ympäröivään veteen ja johtaa saostumiseen.

Alun Macbeth -sitaatissa mainittu posset viittaa muuten modernin possetin keskiaikaiseen isosetään. Alunperin posset tarkoitti englannissa lämpimän maidon ja oluen seosta. How delicious. Herkku pääsi sittemmin tunkeutumaan Skandinaviaan asti ölostin nimellä ennen kuin sen leviäminen saatiin pysähtymään. Onneksemme 1500-luvulla litkua tuunattiin vaihtamalla olut sitruunamehuun ja maito kermaan. Siitä sitten muutama vuosisata hienosäätöä ja lopputuloksena on nykyisin tuntemamme kermasta ja sitruunasta valmistettu herkullinen kylmänä jälkiruokana tarjottava posset.

Ruokajuoma

Possetin kyljessä testasimme kotoista helsinkiläistä viinaa: Korpimaan Kyyneltä. Teurastamolla majaansa pitävä Helsingin Tislaamo Oy, brädinimeltään Helsinki Distilling Company, on tislannut rukiista ja ohrasta tämän mielenkiintoisen votkan. Jengimme on maistellut viinoja jo kolmella vuosikymmenellä gallonan jos toisenkin, joten lähestyimme uutta tuttavuutta tuntosarvet höröllä. Sangen viinaisen ja traditionaalisen tuoksun takaa avautui todella miellyttävä maku. Ainahan viina on viinaa, mutta hyvä viina osaa olla myös hyvää. Pehmeä maku ei ole etanolisuudessaan missään vaiheessa pirtumaisen hyökkäävä vaan kantaa lämmittävänä ja tasaisena loppuun asti. Maussa on erotettavissa puhdasta viljaa ja leivän aromeja. Kokonaisuus on tasapainoinen ja miellyttävä jälkimakua myöten. Mainio juoma! Erityismaininnan ansaitsee pullon upea lasinen korkki, joka tuo lekaan arvostamaamme elitismiä.

Disclaimer: Viina vastaanotettiin lahjana valmistajalta. Emme kehu kuitenkaan tuotetta turhaan vaan tämä on todellakin yksi parhaista maistamistamme votkista. Jos joku tarjoaa meille jotain kuraa maistettavaksi niin varmasti haukumme lyttyyn. Oli lahja tai ei.

Comments

comments