Syystalven lämmike

Kermainen siitakekeitto – Nuuksio, -1°C, pakissa

Pohjoinen luonto tarjoaa loppusyksystä mahtavia raaka-aineita herkullisiin eräruokiin. Metsäkokki osaa arvostaa tähän aikaan vuodesta luonnon omaa tasaista jääkaappilämpötilaa, joka mahdollistaa herkkien ruoka-aineiden kuljettamisen mukana. Kun säilyvyys on turvattu, raaka-aineiden valikoimaa rajoittaa vain retkeilijän oma kantokyky.

kansimaisema2

Tällä viikolla etelärannikolle saapunut talvi muutti suunnitelmiamme tästä sienikeitosta. Olisimme hyödyntäneet mielellään itse poimimiamme metsäsieniä, mutta koko Espoon peittävä muutaman sentin kaunis lumikuorrutus peitti myös kohteenamme olleet sienet. Luovuimme itiöemien etsinnästä ja B-suunnitelmana hankimme pari laatikkoa siitakeja paikallisesta elintarvikemyymälästä.

Kermainen sienikeitto (kahdelle)

  • 1 sipuli
  • sopivasti (puoli pakillista) sieniä
  • tasainen luhallinen ( 16ml) vehnäjauhoja
  • 2,5 dl kasvislientä kahdesta kuutiosta
  • 2 dl kermaa
  • kuksallinen tuoreita yrttejä (esim meirami, perilla, kirveli, rakuuna, timjami, rosmariini)
  • hyppysellinen rosépippuria ja/tai valkopippuria
  • voita paistamiseen

 

sienipakki1

Paista sipuli voissa pakin pohjalla. Lisää jauho sekä puhdistetut ja lohkotut sienet. Uskomme hyvinkin, että tämä keittopohja hyväksyy sekaansa kaiken sorttiset fennoskandian luonnosta löytyvät ruokasienet. Paista sieniä kunnes ne pehmenevät hieman. Lisää lihaliemi ja kerma. Kiehauta. Lisää yrtit ja pippurit. Tarjoile patongin kera.

Vaellus- ja retkikäyttöön keittoresepti taipuu UHT-kermaa ja kuivayrttejä käyttämällä. Sienet ja sipulin voi pitkillä reissuilla ottaa mukaan kuivattuina. Kuivayrtit, pippurit ja kuivasipulin voi tällöin pakata jo kotona samaan pussiin, jonka tyhjentää sitten kertaliikkeellä keittoon. Kuiva-aineita käyttämällä kannettavaksi jää käytännössä vain tuo desi kermaa ruokailijaa kohden.


pullo2-normi

Sienikeiton viineinä testasimme kahta Elsaßin alueen valkoviintä:

Muscatin, Pinot Gris´n ja Rieslingin sekoitus Pierre Sparr One 2014 on peräisin saman nimiseltä tilalta Vosgeesien rinteiltä.  Nimensä mukaisesti Pinot Blancista puristettu Pfaff Pinot Blanc 2014 saapui Nuuksion metsiin 20km kilpailijaansa etelämpää Colmarin kaupungin toiselta puolen Cave des Vignerons de Pfaffenheimista. Kumpaistakin voi itselleen hankkia pitkäripaisesta ympäri valtakuntaa.

Ulkoisessa tarkastelussa havaittiin, että molemmat tuotteet oli suljettu metsäystävällisesti kierrekorkilla. Nuuhkinnan ja hartaan purskuttelun päätteeksi lausuimme, että kummatkin viinit sopivat erittäin hyvin kermaisen ja mausteisen keiton rinnalle. Raatiamme sävähdytti talvi-illassa kuitenkin enemmän Pierre Sparrin hapokas hedelmäisyys, joka pärjäsi hyvin keitoksemme rasvaisten makujen kanssa. Siinä siis suosituksemme.

 

Comments

comments