Sienikeittoa sateella

Korvasienikeitto – Uutelan ulkoilualue, +2 °C, Trangialla

Suomen Luonnon Päivien toinen teemaviikonloppu ”Villiinny Keväästä!” on lähestymässä ja sen kunniaksi suuntasimme juhlistamaan tapahtumaa Uutelan ulkoilualueelle. Tällä kertaa löimme hynttyyt yhteen Vegeretki-blogin kanssa ja laadimme kevään satokauden kasviksia sisältävän menun lukijoillemme. Tavoitteenamme oli myös poimia mahdollisimman monta raaka-ainetta luonnosta pannulle, mutta vallitseva säätila ei huhtikuun lopulla kuitenkaan ollut kovin suotuisa ja jouduimme turvautumaan kauppojen valikoimiin.

Alkuruoaksi valmistimme korvasienikeittoa, mikä on yksi suomalaisen kevätkauden perinteisimmistä herkuista. Moni saattaa vältellä tätä ruokalajia korvasienen myrkyllisyyden vuoksi, mutta oikeaoppisesti käsiteltynä ei tämäkään ole esteenä herkuttelulle. Seuraavissa kappaleissa pureudutaan hieman tarkemmin korvasienen myrkyllisyyteen sekä tuoreiden sienien esikäsittelyyn. Mikäli lukija haluaa oikoa mutkat suoriksi ja siirtyä suoraan reseptiosioon, kannattaa käyttää valmiiksi esikäsiteltyjä korvasieniä joita myydään ainakin isoimmissa ruokakaupoissa.

Vaarallinen nautinto

Korvasieni (Gyromitra esculenta) voi olla raakana syötynä jopa tappavan myrkyllinen, joskaan kuolemantapauksia korvasienen syömisestä johtuen ei ole luotettavasti todettu Suomessa viimeiseen 50 vuoteen [1]. Sen sisältämä myrkky on erittäin vesiliukoista gyromitriinia, jonka hajoamistuotteet aiheuttavat vaurioita eri osissa kehoa. Sen vaikutukset ilmenevät melko nopeasti elimistöön jouduttuaan, mutta oireet saattavat olla aluksi niin lieviä ettei tilannetta osata yhdistää sienen aiheuttamaksi.

Ensimmäiset oireet ovat ruuansulatuskanavaan liittyviä ja ilmenevät pahoinvointina, oksenteluna ja ripulointina [1]. Myöhemmässä vaiheessa alkavat myös keskushermosto-oireet kuten lihaskouristukset, sekavuus ja pahimmillaan tajunnan tason lasku. Mikäli tuoreita sieniä on syöty runsas määrä, gyromitriini aiheuttaa edellisten oireiden lisäksi vakavan maksa- ja munuaisvaurion, mikä ei luonnollisesti ole suotavaa pidemmän päälle. Onneksi myrkystä on kohtalaisen helppoa päästä eroon!

Vesiliukoinen gyromitriini voidaan poistaa korvasienistä ryöppäämällä eli keittämällä ja huuhtomalla sienet. Tätä varten pitää käyttää erillisiä keittoastioita ja huolehtia kunnollisesta tuuletuksesta myrkkyä sisältävän vesihöyryn vuoksi. Ryöppäysastioita ei suositella käytettäväksi muussa ruoanlaitossa! Ennen vanhaan myrkyn kuviteltiin poistuvan jo pelkällä kuivaamisella, mutta nykytiedon valossa tämä ei ole riittävä keino. Eviran suosituksen mukaisesti myös kuivatut korvasienet on syytä liottaa ja ryöpätä ennen ruoanlaittoa. Tarkemmat Eviran ohjeet esikäsittelylle voi kätevästi lukea ja ladata PDF-muodossa älypuhelimeen tästä linkistä.

Korvasienikeitto neljälle hengelle

  • Esikäsiteltyjä korvasieniä 500 g
  • Keltasipuli 1 kpl
  • Voita 2 rkl
  • Kuivaa valkoviiniä 2 dl
  • Kasvislientä 8 dl
  • Kuohukermaa 2 dl
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Tuoretta lehtipersiljaa koristeluun

Pilko ja huuhtele esikäsitellyt korvasienet vedessä sienen poimujen väliin joutuneiden hiekanmurujen poistamiseksi. Pilko sipuli ja kuullota se voissa. Lisää korvasienet ja paista hetki nesteen haihduttamiseksi sienistä. Halutessa voit lisätä tässä välissä vähän vehnäjauhoja sekaan suurusteeksi, mutta tämä ei ole pakollista. Kaada valkoviini sieni-sipuliseoksen päälle ja kiehuta kunnolla. Lisää kasvisliemi, anna keittyä n. 2 min ajan ja viimeistele keitto kermalla. Kiehauta kertaalleen, lisää mausteet ja tarkista suolan määrä. Silppua tuore persilja annoksen koristeeksi ja tarjoile leivän kanssa.

Keiton kanssa suosittelemme nauttimaan hedelmäistä ja kuivaa valkoviiniä, mutta kevään kunniaksi voi toki kohottaa lasin kuohuvaakin! Seuraavassa postauksessa kokkaamme pääruoan parsasta, halloumista sekä kvinoasta, jonka jälkeen siirrymme jälkiruoan pariin.

Lähteet:

[1] Pelkonen, Olavi;Ruskoaho, Heikki – Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia, 4. uud. p., Duodecim kustannus 2014

Comments

comments