Valtiolliset kanapeet

Ulkoministeriön viralliset maistiaiset, Öga -3°C

Kanapeet kuuluvat eräkeittiöön kuin kokkihatut ulkoasiainministeriöön. Suomen valtion satavuotisjuhlien kunniaksi ovat Merikasarmin veijarit laittaneet jauhopeukalonsa pyörimään julkaisten juhlavuoden Virallisen Menun. Modernismin limenraikas henkäys näyttää pyyhkäisseen Katajanokallakin, sillä reseptiikka on julkaistu faksin sijaan Youtubessa.

Menukokonaisuuden aloittavat kanapeet käsittäen neljä eri reseptiä:

 • Riimisuolattua naudanfileetä tyrnihillon kera
 • Metsäsienisalaattia ruissipsillä
 • Piparjuurimoussea ja savustettua muikkua, kirjolohenmätiä
 • Puolukkapulla

Suomi 100v kanapeet kopio

Noista voi jokainen virkamies ja kotikokki keräillä haluamansa kokoonpanon. Pompöösimmissä valtiollisissa tilaisuuksissa laitetaan tietysti tarjolle koko setti ulkomaista diplomaattikuntaa ällistyttämään. Retkiruokana näppärin noista ministeriön ideoista on ehdottomasti metsäsienisalaatti, jonka ainekset kulkevat hyvin säilyvinä ja kevyinä pidemmänkin taipaleen taakse. Siihen ryhdyimme.

Metsäsienisalaattikanapeet (n. 20kpl)

 • 150 g Suolasieniä (tai no, sieniä)
 • 60 g Majoneesia
 • 50 g Sipulia
 • 6 ml Valkoviinietikkaa
 • Valkopippuria
 • Siviileille koristeita

Alkuperäinen ohje suositti suolasieniä, mutta valitettavasti käytössämme ei ollut itse suolattuja sieniä. Muiden suolaamiinhan emme lähde. Tekstuuria tuomaan varioimme reseptin tuoreilla herkkusienillä, joitahan voi käyttää myös ilman kypsentämistä. Erämies poimii tietysti itse sienensä.

Ainekset hangella

Täytteen valmistus on selkeästi helpompaa kuin heinänteko, joka sitä paitsi varsinkin käsipelillä on sangen vaativaa. Sienet pilkotaan puukolla kivoiksi pikku palasiksi. Sama kohtalo sipulille. Sipulit ja sienet sekoitetaan majoneesin kanssa mahdollisimman tasaiseksi tahnaksi. Sekaan etikat ja valkopippuria maun mukaan. Jos tuli käytetyksi muuta kuin suolasieniä, niin toki ripaus suolaa vielä sekaan. Hämmennellään tasaiseksi, jottei jää sattumia ja lusikoidaan tuotos sopivalle tarjoilupohjalle, esimerkiksi käyttämillemme Linkosuon Ruislastuille.

kuppien täyttöä

Lopuksi päälle voi asetella haluamansa koristeet, meidän versiossamme tillinhahtuvia. Koristeita ei tietenkään alkuperäisessä Valtion Virallisessa Reseptissä ole mainittu, mutta siviilikäyttössä kauneus kävelköön formaaliuden yli.

koristelua2

Valtio yllätti kanapeekokin positiivisesti. Reseptihän on yltiöyksinkertainen mutta juuri siksi sopiva retkeilykäyttöön. Tämä peruspohja on myös muunneltavissa pienillä muutoksilla moneksi.

Miten sinä tuunaisit valtakunnan virallista kanapeenäkemystä satavuotiaan Suomen kunniaksi?

Comments

comments

2 Comments on “Valtiolliset kanapeet

 1. Pingback: Sukella talven ruokiin! - Bonfire Appétit!

 2. Pingback: Tervaa, lohta ja tillikurkkuja - Bonfire Appétit!