Tervaa, lohta ja tillikurkkuja

Suomi100-menun alkuruoka – Öga -3°C, nuotiolla

Ulkoministeriö on sangen ansiokkaasti laatinut Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi menun, jossa on käytetty kaikille suomalaisille jo lapsuudesta tuttuja raaka-aineita. Päätimmekin koeponnistaa ruokalajien toimivuuden myös metsäolosuhteissa ja nyt siirrymmekin esittelyn ja napostelupalojen jälkeen alkuruoan pariin!

Pieni epäilyksen siemen tuli melko nopeasti kylvettyä, kun tutustuin alkuruoan reseptiin, jossa yhdistellään ei-niin-perinteisiä makumaailmoja. Ajatus tervan ja etikan yhteiskäytöstä herätti mielikuvan lähinnä 1600-luvun Espanjan inkvisition grillijuhlista, mutta YouTubesta katsottu reseptivideo vaikutti erittäin lupaavalta.

Juhlamenun alkupalana on perunasalaattia ja paistettua lohta punajuuripyreellä sekä tillikurkuilla höystettynä. Koko komeus kruunataan lopuksi tervakastikkeella.

Valmistuksen puolesta tämä ruokalaji ei ole hätäisen retkeilijän valinta. Lohen on annettava olla suolassa mielellään yön yli, samoin kurkkujen on syytä maustua liemessään vähintään 12 tuntia. Työvaiheitakin alkuruoalle kertyi helposti yli kymmenen, mutta onneksi suurimman osan valmisteluista voi tehdä edeltävästi kotona jos retken aikataulu ei jousta kolmen tunnin kokkaustaukoihin.

Lohi

Lohi

  • n. 500 g ruodotonta lohifilettä
  • suolaa maun mukaan
  • valkopippuria n. 1/2 teelusikallista

Aloita suolaamalla ruodottomaksi fileoitu lohi. Kalan suolaamiseen voi käyttää melko reippaalla kädellä karkeaa merisuolaa ja harva onnistuu suolaamaan liikaa. Jätä tekeytymään kylmään yön yli. Voit laittaa osan valkopippurista mukaan mausteeksi.

Suolauksen jälkeen pyyhi lohifileen pinta kevyesti talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa lohifile irti nahasta ja kuutioi sopiviksi paloiksi. Paista nahkapuoli alaspäin kuutioita pannulla, johon on ripoteltu suolaa ja vähän valkopippuria. Voit halutessasi paistaa myös kyljet kauniin värisiksi ja samalla talviolosuhteissa kala kypsyy paremmin.

P1350589_neliö

Tervakastike

Lisää 2 desilitraan vettä askillinen Tervaleijona-pastilleja, anna liueta kokonaan ja keitä liemi kokoon kastikkeeksi. Lientä on syytä keitellä pienellä lämmöllä melko pitkä tovi, jotta siitä tulee siirappimaisen jähmeää. Muista käyttää vain sokeroituja pastilleja tähän tarkoitukseen, jotta liemi karamellisoituu!

Tillikurkut

  • 1-2 avomaakurkkua/1 tavallinen kurkku
  • 1 dl vettä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 60-100 g kidesokeria
  • kourallinen revittyä tilliä

Pilko kurkut ohuiksi viipaleiksi. Mittaa vesi ja etikka, lisää sokeri, sekoita huolella ja kaada liemi kurkkujen sekaan. Kääntele hetki kurkkuja liemessä ja jätä maustumaan yön yli. Lisää revitty tilli kurkkujen sekaan vasta n. 10 min ennen tarjoilua.

Perunasalaatti

  • 500 g puolijauhoisia perunoita
  • n. 2 dl tilliä
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • valkopippuria maun mukaan
  • vihreää salaattiseosta, porkkanaa ja retiisiä koristeluun

Keitä perunat kypsiksi ja jätä ne jäähtymään. Kalttaa tilli kiehuvassa vedessä ja jäähdytä nopeasti. Hienonna mahdollisimman hyvin jäähdytetty tilli, lisää viinietikka, öljy sekä mausteet keskenään ja jätä maustumaan. Pilko sipuli ja kuoritut perunat kuutioiksi ja kaada mausteliemi sekaan. Anna tekeytyä vähintään 30 min ajan.

IMG_4981

Punajuuripyre

  • 3-4 punajuurta
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl öljyä, 1 tl viinietikkaa (balsamico)
  • n. 1 dl kermaa
  • mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Punajuuripyreen valmistuksessa meni tuhottomasti aikaa, sillä raastinrauta unohtui kotiin ja jouduimme keittämään punajuuria kuutioina pienen ikuisuuden. Raastettuna punajuuresta tulee myös sosemaisempaa ja pyreen koostumus säilyy tasaisempana metsässäkin.

Kuori punajuuret ja raasta ne kattilaan. Lisää hienonnettu sipuli mukaan ja kuullota molempia öljyssä hetken ajan. Lisää hieman vettä ja kiehuta aineksia n. 10-20 min. Kaada ylimääräinen vesi pois ja lisää mausteet mausteet. Soseuta keitetyt ainekset esim. halolla tai perunanuijalla mahdollisimman tasaiseksi. Lisää lopuksi kerma ja anna hautua hetki. Lisää viimeisenä viinietikka ja sekoita. Etikka antaa ryhtiä pyreen maulle ja luo pinnalle samettisen kiillon viimeistelevänä silauksena.

IMG_4994

Asettele perunasalaattia tasaiseksi kerrokseksi lautasen keskelle ja lisää salaattiseos sekä porkkana- ja retiisiviipaleet ympärille. Annostele tillikurkkuja sivuille tasaisin välein ja niiden väliin punajuuripyreetä. Asettele lohipalat perunasalaatin päälle ja valele koko komeus tervakastikkeella.

Epäilyksistäni huolimatta alkupalan maku oli uskomaton! Viinietikka antoi raikkautta ja kirpeyttä, punajuuripyre makeutta ja lohi täyteläisen suutuntuman. Kokonaisuuden kruunasi suussa viipyilevä tervainen jälkimaku, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Tällä kelpaa juhlistaa pyöreitä vuosia!

Comments

comments

One Comment on “Tervaa, lohta ja tillikurkkuja

  1. Pingback: Sukella talven ruokiin! - Bonfire Appétit!