Rieskapizzat kaupunkimetsässä

Poronpurema, rieskapizza eli rizza

Rieskapizzat – kaupunkimetsä, +18°C, retkiuunissa

Laavu ja Haltin kaupunkimetsä

Mitä olisi kaupunkimetsä ilman laavua?

Jos metsä tulee kaupunkiin, niin mikä kruunaa retkielämyksen? No hyvä nuotioruoka tietysti. Näistä lähtökohdista lähdimme suunnittelemaan Bonfire Appétitmaista popup -retkiruokaravintolaa Haltin 40-vuotisjuhliin ja uuden Nordic by Nature -brändin lanseeraustilaisuuteen heidän myymälänsä yhteyteen Helsingin Keskuskadulle. Paremman retkiruoan kokkaaminen oikealla nuotiolla sadoille ihmisille muutaman tunnin aikana kuulosti juurikin sellaiselta haasteelta, josta ei voinut kieltäytyä.

Uuni, puupellettikäyttöinen pizzauuni

Uunit olivat yksi kaupunkiretken vetonauloista ja niistä tullut miellyttävä savuntuoksi loi hauskasti metsäretken tunnelmaa

Meidän kunnianhimo ruoan valmistuksesta nuotiolla sai kolauksen, kun Helsingin kaupunki hyvin yksikantaan kielsi kaikenlaisen avotulen teon kyseisessä paikassa. Onneksi osa porukastamme oli ollut Roihu 2016 -partioleirillä pitämässä Bonfire Bakeryä, jossa puupelleteillä lämpiävä retkikäyttöön suunniteltu pizzauuni nimeltään Uuni oli tullut tutuksi. Uuni:ssa voi siis paistaa pizzoja, joita tuskin pystyy erottamaan aidossa puulämmitteisessä italialaisessa pizzauunissa paistetuista.

Haltin slogan Nordic by Nature toi mielenkiintoisen haasteen reseptiikkaan: miten saamme tehtyä pizzoja, jotka eivät maistu Sisilian auringolta eivätkä Toscanan kukkuloilta? Mistä pizzoihin rakennetaan pohjoisen metsän maku? Kun on syksy, niin sieniä ainakin pitää olla. Ja poro oli luonnollinen valinta lihaksi. Mutta mitä kasviksia käytetään, toimisivatko syksyn juurekset tai jopa metsästä löytyvät marjat? Entä mikä olisi suomalaisin proteiini kasvispizzaan? Löytääksemme vastaukset näihin kysymyksiin lähdimme hankkimaan kaikkia mahdollisia sadonkorjuukauden tuotteita ja kokeilemaan erilaisia täytekomboja. Taas tuli huomattua, että vaikka kaikki raaka-aineet itsessään ovat hyviä, eivät ne välttämättä enää yhdessä ole hyviä. Tai edes syötäviä. Parin pizzaähkyn jälkeen alkoivat yhteensopivat maut löytymään. Vaihdoimme vielä pizzapohjan Lapin kaurarieskaan ja niin olivat rizza- eli rieskapizzareseptit valmiita.

leipajuustoa ja kantarelleja

Leipäjuusto ja kantarellit pizzan päällä – yllättävä, mutta toimiva yhdistelmä!

 

Poronpurema, rieskapizza

 • Pohjaksi rukiinen Lapin rieska
 • Kastikkeeksi tomaattimurskaa, niin vähän kuin mahdollista
 • Juustoksi tuoretta mozzarellaa
 • Kylmäsavustettua poronlihaa rouhittuna, pari sormiotteellista
 • Porkkanalastuja
 • Paiston jälkeen koristellaan vastapoimituilla puolukoilla ja tuoreella lehtipersiljalla

 

Metsän antama, kasvisrizza

 • Pohjaksi rukiinen Lapin rieska
 • Kastikkeeksi tomaattimurskaa
 • Leipäjuustoa paloina
 • Kantarelleja
 • Punasipulia
 • Paiston jälkeen koristellaan tuoreella timjamilla

 

Näiden rieskapizzojen makuyhdistelmä ylitti lopulta jopa omat odotuksemme, molemmat maistuivat erittäin mukavasti suomalaiselta syksyltä. Puu-uunista tarttunut vieno paiston maku loi vielä viimeisen silauksen.rieskapizza-linjasto

Uuni palaa sen verran kuumasti, että paistamisessa täytyy olla tarkkana, sillä paistoaika on luokkaa 90 sekuntia ja unohtuessaan uuniin valmis rieska kärähtää raakaa pizzataikinaa selvästi helpommin. Rieskapizzat ovat kuitenkin erittäin maukas ja tehokas tapa ruokkia suurempikin joukko: pystyimme yksinkertaisessa linjastossamme paistamaan paistamaan kahdella Uunilla jopa 50 rieskapizzaa tunnissa ja ne ovat oiva ateria vaikkapa isomman partioporukan ruokkimiseen kenttäolosuhteissa.

Bonfire Appétit popup -ravintolan rizzanpaistolinjasto. Tiimiläiset tunnistaa Haltin Vimma -huppareista.

Bonfire Appétit popup -ravintolan rizzanpaistolinjasto. Tiimiläiset tunnistaa Haltin Vimma -huppareista.

Comments

comments