Kerman keittoa

Vaniljapannacotta – itäinen Suomenlahti, -5 °C, Trangia

Kuolleen helmikuisen jäälakeuden keskellä kukoistanut yksinäinen vehreä minttupuska innoitti meidät kerman keittoon. Lapsuuden ysäriherkku on yksinkertaisuudessaan ja rasvaisuudessaan mainio ulkoilmaruoka.

minttu pannacotta

Hyvissä jälkiruoissa on kermaa ja sokeria. Reilusti. Parhaissa jälkiruoissa ei juuri muuta olekaan. Piemontelainen keitetty kerma, panna cotta, vaatii valmistuakseen vain hetken. Tarkemmin määriteltynä noin sen ajan kuin keittimeltä kuluu puolen litran kiehauttamiseen. Aineksetkin säilyvät rinkassa syksyllä ja suojasäällä vallan kelvosti. Juurikaan ei jää syitä, miksei keittokerma nousisi metsäjälkiruokiemme topteniin.

PC2

Neljälle

  • 4dl kermaa
  • 1dl maitoa
  • 90g ruokosokeria
  • puolikas vaniljakota
  • 6g liivatetta
  • 2 punapassion hedelmää ja muutamia mintunlehtiä koristeluun

PC3

Upota liivatteet kylmään veteen pehmentymään.

Prosessoi puukolla siemenet ulos vaniljan kodasta. Miksaa kerma, maito, sokeri ja vaniljansiemenet retkikeittimen kattilassa. Lämmitä hiljakseen hämmentäen liki kiehuvaksi. Jos hallinnassasi on lämpömittari, tulisi sen näyttää 92°-94°C. Luonnonläheisempi vaihtoehto on nousta 1700-2300 metrin korkeuteen, jolloin kiehumispiste laskee näppärästi noihin lämpötiloihin.

Seuraavaksi heitä lionneet liivatteet sekaan edelleen hämmennellen. Kun liivatteet ovat liuenneet, on aika kaataa tuotos tarjoiluastioihin jäähtymään. Sijoita seoksella täytetyt astiat viileään paikkaan jähmettymään noin kolmen tunnin ajaksi.

Ennen esillepanoa suorita pikkutarkka koristelu luonnon antimilla. Sokerista kermaisuutta tasapainottamaan kannattaa valita hapokkaita koristeita.

PC4

Comments

comments