Miten kerma vaahdoksi metsässä?

kermavaahto

Kermavaahtoa tilapäisvälineillä – Luukki, +/-0 °C, kuusenhavu

Kunnon pullakahvit ovat retken kuin retken kohokohta, ainakin omasta mielestäni. Laskiaisen aikaan eväspullat ovat luonnollisestikin laskiaispullia, joiden välissä on hilloa (ok, ymmärrän että on olemassa preferenssi myös mantelimassalle…) ja reilusti kermavaahtoa. Kermavaahto pullan välissä tarkoittaa sitä, että valmiit laskiaispullat ovat epäkäytännöllisiä retkirepussa – niinpä ne on valmistettava taukopaikalla luonnon helmassa.

Vuosi sitten laskiaista edeltäneenä viikonloppuna sää oli mukavan nuhjuinen, välillä tihuutteli räntää ja ilmassa oli sumua. Tällaisella säällä harvemmin on ruuhkaa metsässä ja luonnon rauhasta saa nauttia jo helpostikin saavutettavilla paikoilla. Niinpä suuntasimme lähiseuduille Luukkiin Kaitalammelle ja tarvottuamme aikamme nuoskaisessa hangessa asetuimme nuotiopaikalle, jossa oli upea järvimaisema kokkailuun ja ruoasta nauttimiseen.

Pääruoaksi nautimme Jokirapurisottoa, jonka jälkeen kahvimestarimme alkoi paahtamaan papuja ja keittelemään pannukahveja. Me taas aloimme valmistamaan laskiaispullia. Tai no, oikeastaan täyttämään sillä olimme tällä kertaa oikaisseet hakemalla valmiit pullat leipomosta. Laskiaispullien täyttäminen metsäolosuhteissa piti olla läpihuutojuttu, kunnes hoksasimme ettemme olleet miettineet kerman vaahdottamista.

Kerman vatkaaminen trangian kattilassa LuHa:lla ei saanut vapaaehtoisia asettumaan jonoksi asti. Niinpä insinöörimme alkoivat pohtimaan vaihtoehtoisia tekniikoita kermavaahdon valmistukseen eli ilmakuplien sekoittamiseen kerman sekaan. Lähes suorilta metodiksi valikoitui kerman sekoittaminen vesipullossa, johon lisäsimme kuusenhavun tehostamaan pullossa olevan ilman sekoittumista nesteen sekaan. Kuusenhavulla siis emuloimme mm. proteiinishakereista tuttua ritilää, joka pulloa heiluttaessa sekoittaa nesteen ja ilman saaden protskupirtelön kuohumaan.

Kermavaahdon resepti metsävälinein

  • 2dl kermaa
  • Ripaus sokeria
  • Vesipullo, jossa reilusti ilmatilaa
  • Haarautuva kuusenhavukermavaahto

Etsi pulloosi sopiva kuusenhavu ja aseta se pullon sisään yhdessä kerman ja sokerin kanssa. Vatkaa jämäkällä ranneliikkeellä muutama minuutti, kunnes kerma alkaa vaahtoutumaan. Tarkista tarvittaessa muutamaan otteeseen kerman kuohkeus optimaalisen vaahtoutumisasteen löytämiseksi.

Kun kermamme oli kyllin vaahtoutunut, halkaisimme pullat, lisäsimme hilloa kohtuudella eli reilusti ja viimeistelimme metsäisellä kermavaahdolla. Kuusen havun käyttämisen etu kerman vaahdotuksessa oli vieno kuusen aromi, joka oli tarttunut kermavaahtoon ja sopi erinomaisesti yhteen pullan ja pannukahvin kanssa.

Comments

comments