Tapahtui Nuuksiossa kauan, kauan sitten

hummerikeitto

Hummerikeitto – Nuuksio,  noin -10 °C, nuotiolla

Seuraa kertomus retkikokkailuharrastuksen alkuvaiheilta, joulukuulta 2012. Suuntasimme Nuuksioon ja kokoonnuimme Sellon Citymarketissa täysin vailla suunnitelmia. Hetken ihmettelyn jälkeen pakastealtaasta löytyi hummereita, ja kuten tavataan sanoa: loppu on historiaa. Siemen Bonfire Appétit -blogiin oli kylvetty.

Ensimmäisenä oli tietenkin selvitettävä, kuinka hummerin voisi valmistaa maasto-olosuhteissa. Nopean googlailun tuloksena löysimme keittotaito-sivustolta reseptin, jonka pohjalta uskalsimme poimia hummerin altaasta omaan ostoskoriimme.

Ainekset neljälle:

  • 1 hummeri
  • 1 sipuli
  • pari porkkanaa
  • purjosipulia
  • pala juuriselleriä
  • öljyä
  • tomaattipyreetä
  • kermaa
  • suolaa
  • voita
  • vehnäjauhoja
  • valkopippuria

Uskalsimme jättää eräolosuhteiden nojalla alkuperäisestä ohjeesta siis kalaliemen, tillin ja ruohosipulin pois. Jälkikäteen arvioituna näillä olisi varmasti ollut paikkansa sopassa, mutta kuten tavataan sanoa: ”Metsä on paras mauste.”

Jos olet retkellä talviaikaan, hummeria voi olla hyvä sulattaa lämpimässä vedessä hetki ennen perkaamista. Käytimme tarkoitukseen pakkia ja – tietenkin elvistelimme kuvalla välittömästi facebookissa!

image 1

Kun hummeri on riittävän sula, se perataan. Hummerin perkaaminen vaatii pientä viitseliäisyyttä mutta ei onneksi ole järin vaikeaa. Työskentelyyn on hyvä varata tukeva alusta, sillä kuoren halkominen saattaa vaatia hieman voimankäyttöä. Varaa lisäksi pari astiaa lihan ja kuoren erotteluun. Tässä vaiheessa siis irroitetaan pyrstö ja sakset ja poimitaan niiden sisältä liha talteen. Sen jälkeen poistetaan pään sisus ja paloitellaan kuoret pieniksi palasiksi.

Kuoria ja vihanneksia kuullotetaan kattilassa hetki, jonka jälkeen päälle kaadetaan konjakki, viini ja tomaattipyre sekä tarpeen mukaan hieman vettä. Seoksen annetaan hautua noin tunti. Koska nuotiolla lämmön tasaisuus on hankala varmistaa, on hyvä tarkistaa tasaisin väliajoin että keitoksessa on riittävästi nestettä. Havaitsimme lientä keitellessämme, että varsinkin Trangian kattilasta neste haihtuu isomman suuaukon vuoksi huomattavasti nopeammin kuin kenttäpakista.

Screen Shot 2016-05-23 at 11.07.05 AM

Tunnin kuluttua siivilöi keitoksesta kuoret ja vihannekset pois. Lisää keittoon kerma ja anna lämmetä. Mausta suolalla ja pippurilla. Tee voista ja vehnäjauhoista pieni pallo ja lisää se keittoon. Jos liemi ei sakene riittävästi, tee sama tarvittaessa uudestaan. Anna keiton kiehua vielä viitisen minuuttia, jonka jälkeen lisää lihat keittoon ja tarjoile välittömästi.

Hummerikeiton kyytipojaksi sopii erinomaisesti huokea viiden tähden Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 -valkoviini ja patonki! Hummerikeitto lautasellamme ja valkoviini kuksassamme lausuimme toisillemme ensimmäistä kertaa: ”Bonfire Appétit”. Uskoisin, että näin tulemme toteamaan vielä monia, monia kertoja.

Comments

comments