Yhdeksän tikkua laudassa

Teriyaki-loimulohi – Nuuksio, + 3 °C, nuotiolla

Tarvitseeko perustella, että haluaa metsään? No perustellaan sitten: kaupunki alkaa ahdistamaan ja kesästä on jo aikaa. Metsä tarjoaa tällä hetkellä väriloistoaan ja puolukat ovat parhaimmillaan. Myös ystävien tapaaminen metsässä on kiitollista – ilman häiriötekijöitä aikaa jää myös syvällisempään jutusteluun nuotion loimussa. Syksy on hyvää aikaa retkeillä myös lämpötilan suhteen: ei tarvitse olla huolissaan herkästi pilaantuvien raaka-aineiden puolesta ja toisaalta vihreät ruoat eivät jäädy. Muina vuosina puhuisin tässä myös sienien mahtavuudesta, mutta tänä syksynä sieniä on vähäsateisuuden myötä ollut todella vähän verrattuna aiempiin vuosiin.

Lähdimme retkeilemään Nuuksion kehtoon tarkoituksenamme tehdä lounaaksi raikkaita makuja spartalaisella otteella. Tilanteeseen sopiva resepti löytyi Meri-Tuuli Lindströmin uudesta Mökin keittokirjasta. Loimulohi on klassinen metsäruoka, ja halusimme kunnioittaa tätä ja toisaalta muokata siitä päivitetyn version. Loimutimme siis teriyaki-lohta.

Ainekset kolmelle

  • 1,2 kg lohta
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 2 cm inkivääriä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • omenaviinietikkaa

 

Valmistus

Ruoan tekemisen voi tarvittaessa aloittaa jo kotona, teriyaki-marinadin voi tehdä valmiiksi kaupungissa. Me tietenkin teimme sen metsässä. Pilko inkivääri ja valkosipuli siivuiksi ja yhdistä kattilassa muihin aineisiin. Marinadin täytyy olla voimakas ja intensiivinen, sen takia sitä kannattaa keittää vähän kasaan. Keittämisen tarkoitus on myös saada inkivääristä ja valkosipulista paljon makua. Kun marinadi on reilun viiden minuutin keittämisen jälkeen valmis ja jäähtynyt, voi lohen laittaa maustumaan. Tähän kannattaa käyttää aikaa parisen tuntia, jotta maut pääsevät lihan sisälle.

teriyaki-kastike

Loimutuslaudan ja puunaulojen rakentaminen on täydellistä metsäpuuhaa. Tarkoitus on löytää sopivan leveä lauta ja sitä vahvemmasta puusta tehdyt naulat. Löysimme kaatuneen kuusen, josta otimme tyvestä hyvänkokoisen pötkön ja halkaisimme sen. Kaatuneen katajan oksista veistimme puunaulat.

Lohen kiinnittäminen tukkiin vaatii pientä askartelua. Kun nuotio alkaa olla valmis ja maut imeytyneet loheen, voit kiinnittää lohen lautaan. Lohen nahka on todella sitkeää ja kestävää, joten siihen kannattaa puukolla pistää pieni reikä samalla kun painaa lautaan reiän alun puunaulalle.

loimulohi

Loimulohen paistaminen on toisaalta tarkkaa puuhaa ja toisaalta leppoisaa odotusta. Tarkkana saa olla lämpötilan kanssa, mutta kun lohi on hyvin aseteltu ja nuotio palaa tasaisesti, niin odotus on ruokahalua kasvattavaa. Paistamiseen menee noin tunti. Lämpötilan voi mitata kädellä, kämmentä pitäisi pystyä pitämään kalan päällä. Jos kättä polttaa heti, on lämpö liian kuuma tai jos käsi ei tunne lämpöä, tulee nuotio sytyttää uudestaan. Paistamisen aikana jäljelle jäänyttä marinadia kannattaa valella lohen pintaan tähän tarkoitutulla metsästä rakennetulla työkalulla.

marinointi combine

Lohen pinnan tulee värjäytyä kauniin ruskeaksi, marinadin sokeri siinä tuo makua paahtuessaan. Kun lohi oli valmis, paahdoimme vielä seesamin siemeniä ja ripottelimme ne kalan pintaan korostamaan makuja.

P1330588

Spartalaisen lounaan tästä tekee se, että emme syöneet lounaalla muuta ja päädyimme lopulta nauttimaan lohen suoraan loimutuslaudalta. Reilun kiloinen lohifilee riitti kolmelle, kun mukana oli sopivasti temperoitunutta rieslingiä, joka maultaan sopi teriyakin kylkeen kuin naulattu.

bon-appetit

Comments

comments

One Comment on “Yhdeksän tikkua laudassa

  1. Pingback: Vähän suolasta | Bonfire Appétit!