Mitä mausteisempi, sitä mausteisempi

Mausteet tekevät retikiruoasta mausteisempaa

Tortillat papukastikkeella – Hammastunturin erämaa, + 14 °C, Trangialla

Kasvisruokavalion ja fyysisen aktiivisuuden, kuten vaeltamisen yhdistäminen saattaa ensi alkuun tuntua haastavalta. Miten varmistetaan riittävä proteiinin saanti jotta keho jaksaa vielä huomennakin? Pavut ja herneet ovat mainio tapa turvata monipuolinen ruokavalio, jos joukossa on kasvissyöjiä – minkä lisäksi kasvisruokavaliossa on toki lukuisia muita hyvä puolia.

Valmistimme tämän ruoan Hammastunturilla vaeltaessamme. Ruoka tehtiin toisen vaelluspäivän päivälliseksi, ja varsinkin alkumatkasta on mukava palkita itsensä kunnon ruoalla, vaikka se hieman painavampaa olisikin. Juuri ennen iltapaikalle saapumista meidät yllätti lyhyt mutta märkä sadekuuro. Orastavan nälän ja vilun antamalla tarmolla kuljimme loppumatkan ja ainakin itseäni auttoi jaksamaan tieto pian saatavasta hyvästä ruoasta – kuten niin monta kertaa aiemminkin!

Jos suuntaat vaeltamaan erämaahan, jossa ei autiotupia ole tarjolla, suosittelen että pakkaat mukaan riittävästi mausteita. Hieman tulinen ruoka lämmittää todella mukavasti vaelluspäivän päätteeksi. Teimme papukastikkeesta kaksi eri versiota erilaisten makutottumusten mukaan, minkä lisäksi tarjolla oli vielä pullo chipotle-kastiketta halukkaille tuomaan potkua annokseen.

Ainekset seitsemälle

  • 1 tlk (290g) kidneypapuja
  • 1 tlk (290g) kikherneitä
  • 1 tlk (290g) ruskeita papuja
  • 1 tlk (290g) valkoisia papuja
  • 2 paprikaa (kuivattuna)
  • 2 sipulia (kuivattuna)
  • 4 g sokeria
  • 3 g suolaa
  • 2 g chilijauhetta
  • 6 rkl chipotlekastiketta
  • 1,5 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 500 g tomaattimurskaa, kuivapaino noin 50-60 g
  • 30 g tomaattipyre tuubista
  • 2-3 tortillalettua syöjää kohden

 

Valmistus

Jos haluat säästää selkääsi, aloita ruoan valmistus jo kotona. Ota pavut tölkeistä, pilko niitä tarvittaessa pienemmäksi ja asettele uunipellille kuivumaan. Kuivata papuja matalalla lämmöllä yön yli, kunnes vesi on haihtunut niistä pois. Myös tomaattimurskan kuivaaminen on perusteltua. Tomaattimurska levitetään niin ikään uunipellille ja annetaan kuivua, kunnes se muistuttaa kengänpohjaa, kuten allaolevassa kuvassa.

P1330079

Maastossa aloita liottamalla papuja vedessä ja lisää joukkoon myös kuivattu tomaattisose. Lisää joukkoon myös kotona kuivaamasi sipuli ja paprika sekä kaikki mausteet.

Tämän ruoan ainesosat eivät varsinaisesti kaipaa kypsentämistä, eli tärkein tehtäväsi on keitellä kastiketta kokoon ja lisäillä tarvittaessa vettä, kunnes pavut ovat pehmeitä. Jos haluat säästää kaasua, voit aloittaa papujen ja kikheneiden liottamisen juomapullossa jo päivän aikana – tämä lyhentää keittoaikaa merkittävästi. Toisaalta ruoka maustuu keitettäessä, joten jonkinlainen kompromissi on varmasti omiaan tuottamaan parhaan lopputuloksen.

P1330073

 

Lopulta, kun keitos mielestäsi hipoo täydellisyyttä, voit kutsua ystäväsi syömään. Esittele keitoksesi ja tarjoa chipotlea sille, joka ääneen epäilee ruoan tulisuutta! Savustetuista jalapeñoista valmistettava kastike tuo tulisuuden lisäksi myös erittäin hyvää savun makua, joten sen kokeiluun kannattaa toki rohkaista muitakin seurueen jäseniä.
P1330075Lopuksi, taiteile itsellesi sopiva keko kastiketta tortillaletun päälle, ripottele kyytipojaksi hieman chipotle-tabascoa ja nauti!

P1330092

 

 

Comments

comments