Lähi-idän kansallisruoan pitkä matka

Falafel-pyörykät – Hammastunturin erämaa-alue, + 14 °C, Trangialla

Itämainen ruoka on ottamassa vankkaa jalansijaa etenkin suurten kaupunkiseutujen ravintolatarjontaan, pitkälti Suomeen muualta tulleiden ravintoloitsijoiden ansiosta. Tämä Egyptistä kotoisin oleva ruokalaji on monissa lähi-idän maissa saavuttanut lähes kansallisruoan aseman, Syyriassa jopa virallisesti. Kikherneistä ja soijapavuista valmistettavat falafelit ovat myös loistava kasvisvaihtoehto pikaruokaa etsivälle.

Tämän reseptin sain kokeiluun partiovaellukselle. Reseptin suunnittelusta vastasi kurssikaverini Nina, jonka tuotoksen pääsen nyt ylpeänä esittelemään.

Ainekset kuudelle

 • 2 dl kikherneitä*
 • 2 dl soijapapuja
 • 2 kananmunaa tai vastaava määrä kananmunajauhetta
 • 1 dl korppujauhoja
 • 1 tl  chilijauhetta
 • 2 tl masalaa
 • 1 tl oreganoa
 • 2 tl persiljaa
 • 0,5 puskaa korianteria
 • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
 • rypsiöljyä ja voita paistamiseen
 • 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa

*) Käytä suolaliemessä myytäviä kikherneitä, ne eivät vaadi liotusta tosin kuin kuivatut! Jos käytät kuivattuja, vastaava määrä on noin 1,5 dl.

Valmistus

Koska ruoka tehtiin vaellusolosuhteisiin, sen valmistelu alkoi jo kotona. Jos käytät kuivattuja kikherneitä tai soijapapuja, aloita liottamalla niitä yön yli (kikherneitä 8 tuntia, soijapapuja 10 tuntia) ja keittämällä niitä tämän jälkeen: soijapapuja kaksi tuntia ja kikherneitä yksi tunti. Liiskaa kypsät herneet ja pavut leivinpaperin välissä kaulimella ja levitä ne murskattuna uunipellille. Valmiiksi kypsennetyt pavut tai herneet eivät vaadi keittoa vaan ne voidaan murskata suoraan tölkistä otettaessa. Kuivata uunissa noin 50 asteessa luukku raollaan yön yli, kunnes neste on täysin haihtunut.

Jauha kuivattu herne-papuseos blenderissä jauheeksi, lisää joukkoon mausteet ja korppujauhot ja pakkaa se rinkkaasi minigrip- tai pakastepussiin. Kuivaa myös silputtu korianteri ja  tuorejuusto ja pakkaa ne erillisiin pusseihin.

Kun olet saapunut määränpäähäsi, laita taikinaseos ja tuorejuusto likoamaan erillisiin astioihin, pieneen määrään vettä. Vettä kannattaa lisätä säästeliäästi – sitä on huomattavasti helpompi lisätä taikinaan kuin ottaa pois! Haihtuneen veden määrää voit arvioida kotona, kun punnitset taikinan ennen ja jälkeen kuivauksen. Huomaa, että koko haihtunut nestemäärä ei tule imeytymään, joten aloita turvotus esimerkiksi puolella haihtuneesta määrästä.

falafel

falafel

10-15 minuutin kuluttua, kun taikina on turvonnut, voit lisätä turvotetun tuorejuuston ja korianterin joukkoon ja sekoittaa taikinan tasaiseksi. Koostumuksen tulisi olla lihapullataikinan kaltaista: ei liian kuivaa mutta toisaalta muotonsa säilyttävää.

Valmiista taikinasta muotoillaan lihapullan kokoisia pyöryköitä, jotka paistetaan trangian paistinpannulla reilussa voi-öljyseoksessa. Taikinaa paistetaan muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes se saa kauniin värin pintaansa. Taikina on alkuun varsin herkästi hajoavaa, joten anna sen paistua kaikessa rauhassa ilman turhaa tökkimistä. Paistuessaan taikina hiljalleen kiinteytyy ja kestää kääntämisen hajoamatta.

falafel

falafel

Valmiit pyörykät tarjoillaan perinteisesti pitaleivän kanssa. Olosuhteiden vuoksi ruokamme tarjoiltiin tällä kertaa hieman kevennettynä versiona, perunamuusin kanssa. Kuten metsässä yleensäkin, maku ei tästä huolimatta jättänyt toivomisen varaa. Muodikkuutensa ansiosta ruoka sopii erittäin hyvin myös kotikäyttöön ja on takuuvarma ihastelun herättäjä päiväretkillä. Kun pakkaat reppuun vielä pitaleivät, tzatzikin ja hieman salaattiaineksia, pääset jo katuruokakulttuurin ytimeen ja makuelämys on varmasti vertaansa vailla!

Muokattu 6.9.2015 15:45: Tarkennettu kikherneiden ja papujen kypsennystä.

Comments

comments