Kuin viidakon kuningas!

nuotio hiillos tarzan

Tarzan-pihvit – Nuuksio, + 19 °C, nuotiolla

Kesä on grillauksen kulta-aikaa. Tuhannet suomalaiset kaivavat kesän tullen mitä moninaisimmat grillausvarusteensa esiin ja nauttivat ruoan valmistuksesta ulkona. Grillaus on teknisesti tarkasteltuna ruoan kypsentämistä paahtamalla, tavallisimmin puun tai hiilen palamisesta vapautuvan lämpösäteilyn avulla. Urbaanissa ympäristössä grillaushimot ovat jopa johtaneet tiukkasanaisiin keskusteluihin parvekegrillausten myötä, ja vaikka toisten huomioon ottaminen on toki arvokasta, ei parvekegrillausta ole toistaiseksi kielletty.

Naapurisovun takaamiseksi suuntasimmekin kauas asutuksesta, Nuuksion ulkoilualueelle. Metsässä liikuttaessa grillausvarusteiden mukana kantaminen ei aina ole mielekkäin vaihtoehto, joten kokeilimmekin kuinka grillaaminen onnistuu nuotiolla täysin ilman varusteita. Tarzan-pihvit ovat nimensä mukaisesti nykyruokailijalle sangen eksoottinen makuelämys, vaikka ruoka valmistuukin nuotiolla varsin helposti. Ruokalajin valmistus kuuluukin jo 10-12 -vuotiaiden partiolaisten suoritusohjelmaan!

Ainekset viidelle

  • Marinoimatonta naudan ulkofileetä 1000 g
  • Suolaa
  • Rouhittua mustapippuria
  • Metallinen haarukka tai pihdit lihan käsittelyyn

 

Valmistus

Aloita polttamalla nuotiota, kunnes saat aikaan kunnollisen hiilloksen. Hiilloksen valmistumista odotellessa leikkaa liha ohuiksi, noin senttimetrin paksuisiksi pihveiksi ja nuiji lihaa kevyesti.
P1320968_muokattu

Kun nuotiossasi on valkohehkuinen hiillos, olet vapaa aloittamaan. Hiillosta voi olla vaikea pitää hyvänä pidempään, joten aloita paistaminen tilaisuuden tullen, varsinkin jos paistettavaa lihaa on enemmän. Idea on yksinkertainen: koska käytössämme ei ole nuotion lisäksi muuta välineistöä, asetetaan pihvit yksi kerrallaan suoraan hiillokselle.

P1320977

Lihaa paistetaan noin minuutin ajan molemmilta puolilta. Taitava pihvinpaistaja tarkkailee lihan kypsymistä ja saa aikaan halutun kypsyysasteen: kun pihvin pinnalle nousevat ensimmäiset lihanestepisarat, on pihvi puolikypsää. Käytännössä hiillos on niin kuuma, että olennaisin tekijä paiston onnistumisessa on pihvin paksuus. Liian paksu pihvi ei ehdi kypsyä sisältä ennen kuin pinta palaa. Käännön jälkeen pihvi maustetaan pippurilla ja suolalla. Tarvittaessa lihan voi antaa paiston jälkeen vetäytyä vielä hetken alumiinifoliossa.

tarzanpihvi nuotio hiillos

nuotio hiillos tarzan

Tarzan-pihvien kylkiäiseksi valmistimme porkkanoita nuotiopannulla: porkkanat leikattiin pituussuuntaan puoliksi, ja ne siveltiin kauttaaltaan valkosipulivoilla.

P1330006

P1330010

Kokonaisuus onnistui – vaikka itse sanonkin – erittäin hyvin! Molempien raaka-aineiden valmistustavassa oli meille uutta, joten etenimme aiemmin opittua soveltaen ja rohkeasti kokeillen. Porkkanat jäivät sisältä rapeiksi ja valkosipulivoi sai pinnan todella herkulliseksi. Pihvit puolestaan olivat sisältä asti lämpimiä, niiden kypsyysaste vaihteli sopivassa määrin ja nuotion maku oli läsnä todella positiivisessa määrin. Pihvit olivat lopulta todella vähätuhkaisia eikä muita asiaankuulumattomia luontokappaleita päätynyt lautaselle asti.

Uskokaa kykyihinne, ihmiset. Uusien asioiden kokeilu kannattaa!

Comments

comments