Loistavat lihavartaat

Souvlaki-lihavartaat – Nuuksio, + 14, nuotiolla

Näinkin heleällä kesäsäällä alkaa itse kunkin mieli suunnata kohti eteläisiä maita, joten pysymme edellisen postauksen teemassa. Kreikassa voi olla ajoittain vaikea törmätä liharuokaan, jonka pääraaka-aineena ei olisi lammas tai karitsa. Ja kuten arvata saattoi, on jokaisella saarella ja kylällä juuri ”se oikea” tapa valmistaa mitä herkullisimpia annoksia nautittavaksi. Tästä syystä päätimme valmistaa klassisen pääruoan joka on ollut monelle myös ensimmäinen kosketus kreikkalaiseen keittiöön, eli Souvlaki-vartaat.

Koska mukana oli tällä kertaa myös ystäviämme, päätimme laajentaa makumaailmaa ostamalla lampaanlihan lisäksi kanaa sekä nautaa. Ja vaikka oikeaoppisessa souvlakivartaassa on usein vain lihapaloja, halusimme lisäksi kasviksia mukaan tuomaan lisämakua sekä väriä.

souvlaki

Olennainen osa vartaiden valmistusta on lihojen esikäsittely. Kreikassa käytetään runsaasti luonnonyrttejä lihan kanssa ja parhaiten niiden antamat maut saadaan esille marinadin avulla. Täällä kotoisessa Suomessa saa onneksi laadukkaita tuoreyrttejä tähän tarkoitukseen.

Valmistus on helppoa. Marinadiin tarvitaan oliiviöljyä, valkosipulia, yrttejä, 1 sitruunan kuori raastettuna, suolaa ja pippuria sekä hieman balsamietikkaa. Pilko yrtit ja valkosipuli karkealla kädellä ja sekoita muiden ainesten kanssa. Lihat kuutioidaan, asetetaan kulhoihin tai pakastepusseihin ja marinadi kaadetaan joukkoon. Mitä enemmän halutaan makua, sitä pidempään lihojen täytyy antaa marinoitua. Optimaalinen lämpötila tälle on n. 4-8 astetta säilyvyyden kannalta.

POLARR_P1300713

Kasviksista mukaamme valikoitui mm. sipulia, sieniä, paprikaa, kirsikkatomaatteja, mutta mikä tahansa grillaukseen sopiva vihannes kelpaa. Myös nämä pilkotaan sopivan kokoisiksi paloiksi.

Varrastikut voi joko ostaa valmiina tai sitten vuolla paikan päällä, kuten päädyimme tekemään. Mikäli käytät kuivaa puuta, on tikkuja syytä liottaa hetki vedessä etteivät ne pala kesken valmistuksen poikki. Pujota lihapaloja sekä kasviksia haluamasi määrä tikkuihin ja aseta paistumaan hiilloksen tai liekkien ylle. Paiston aikana voi vartaita valella lihojen marinadilla, jolloin makua saadaan lisää. Vartaat ovat valmiita, kun lihapalat lähtevät irti vaivatta. Lampaan ja naudan kypsyyden suhteen hieman ”al dente” käy, mutta kana ja possu kannattaa kypsentää huolella.

Vartaiden kaveriksi valmistimme tsatsikia, eli kreikkalaista jogurttikastiketta kurkun ja valkosipulin kera. Myös tämän valmistus on todella helppoa. Kurkku raastetaan tai pilkotaan hienoksi, valkosipuli joko puristetaan tai hienonnetaan ja molemmat sekoitetaan maustamattoman jogurtin kanssa. Suolaa ja pippuria annostellaan lopuksi maun mukaan ja halutessaan voi lisätä sitruunamehua ja oliiviöljyä mukaan.

POLARR_P1300763

Ainekset kuudelle:

Souvlaki:

 • Kokolihaa n. 1 kg (lammas, kana, nauta, possu)
 • Kasviksia mieltymyksen mukaan, n. 150-200 g/lajike
 • Oliiviöljyä n. 2-3 dl
 • Balsamietikkaa n. 2-3 rkl
 • Tuoreyrttejä runsaasti
 • Valkosipulia 5-8 kynttä
 • 1 sitruunan kuori raastettuna
 • Valkoviiniä n. 1,5 dl
 • Suolaa, pippuria, sokeria/hunajaa maun mukaan

Tsatsiki:

 • Maustamaton jogurtti, 500 g
 • 1 pieni kurkku
 • Valkosipulia 3-5 kynttä
 • Suolaa ja pippuria maun mukaan

lihavartaat

Ei muuta kuin syömään – καλή όρεξη!

Comments

comments