Halvalla mennään!

halva

Mannahalva – Velskola, +14 °C, nuotiolla

Kreikkalaisteemaisen retkemme kruunasi jälkiruoka, jonka valmistamiseen ei painavaa kukkaroa tarvita – jälkkäri kun oli paitsi halvaa, myös halpaa. Kokosimme tämän Balkanin, Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Keski-Aasian seuduilla nautittavan jälkiruoan täysin kotoa löytyneistä aineksista.

Sana halva juontuu arabian kielen sanasta حلاوةḥalāwah, joka tarkoittaa makeaa tai jälkiruokaa. Kyseisestä ruokalajista on useita erilaisia muunnoksia, jotka jakautuvat pääraaka-aineensa mukaan kahteen pääluokkaan: jauhopohjaisiin ja pähkinävoipohjaisiin. Päätimme ensikertalaisina aloittaa hyvin yksinkertaisella, mannasuurimopohjaisella versiolla. Kyseinen muunnos on kotoisin Intian, Pakistanin ja Nepalin seuduilta. Muunnoksia mannahalvasta valmistetaan tosin myös Kreikassa, joten valinta kreikkalaisen ruokailun jälkiruoaksi kantaa.

Kreikkalaisen halvan, χαλβάς, perusresepti tunnetaan koodilla 1:2:3:4. Reseptiin tulee yksi osa öljyä, kaksi osaa mannajauhoja, kolme osaa sokeria ja neljä osaa vettä. Alla luetelluista määristä halvaa syntyy yksi Trangian paistinpannullinen.

Ainekset kymmenelle

  • ½-1 dl oliiviöljyä
  • 2 dl mannajauhoja
  • 1½ dl maitoa
  • 1 dl vettä
  • noin 200 g juoksevaa hunajaa

 

Valmistaminen

Halvan valmistaminen tällä reseptillä on erittäin helppoa mutta se kannattaa aloittaa riittävän ajoissa jotta halva ehtii jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Aloitamme kuumentamalla öljyä pannulla niin että se alkaa heikosti savuta. Tämän jälkeen joukkoon lisätään mannajauhot, joita paistetaan miedolla lämmöllä  tasaisesti sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes öljy on imeytynyt ja seos on muuttunut vaaleanruskeaksi.

P1300666 (1)

Seuraavaksi sekaan lisätään nesteet ja hunaja, minkä jälkeen seosta keitellään miedolla lämmöllä, kunnes se on jälleen niin kiinteää että säilyttää muotonsa lusikassa.

halva

halva

Aseta halva vielä lopuksi voitelemattomaan vuokaan jäähtymään – esimerkiksi Trangian paistinpannu sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Halva ei kenties kiinteytynyt aivan optimaalisella tavalla ja rakenne jäi hieman hauraaksi ja oli siten hieman sottaista käsin syötäväksi, mutta täytyyhän sitä jotain parannettavaakin jäädä! Herkku kelpasi mainiosti myös seurueen nuoremmalle väelle joka maistiaisen saatuaan pyysikin pian lisää maisteltavaa!

halva

Comments

comments