Luonnollisesti maustettu pasta

Villiyrtti-fetapasta – Luukki, +9 °C, trangialla

pasta

Kaunis kevätpäivä → metsään! Keväisellä mielellä pohdimme menua pienelle päiväretkelle ja päädyimme ajankohtaiseen villiyrttipastaan. Villiyrteistä puhutaan tällä hetkellä todella paljon ja syystäkin. Ensinnäkin nuoret lehdet ovat parhaimmillaan juuri nyt keväällä, toiseksi villiyrtit ovat ilmaisia sekä todella luonnollisesti kasvaneita ja vieläpä terveellisiä.

Pienen kävelymatkan aikana löysimme ketunleipiä, eli virallisemmin käenkaalia. Ne ovat keväällä mahtavan makuisia, makean kirpeitä. Toiseksi poimimme myös pihlajan nuoria lehtiä. Pihlajan silmut maistuvat karvasmantelilta, mutta karvaus poistuu, kun lehti pääsee avautumaan. Voin kuvitella, että nuoret lehdet ovat todella maukkaita salaatissa, korvaamaan esimerksiksi ulkomailta tuotua rucolaa.

Villiyrttejä on metsä pullollaan, niitä käyttää todella paljon esimerkiksi Sami Tallberg, joka on myös fiiliksissä ketunleivästä. Netistä löytyy villiyrttikursseja paljon tällä hetkellä, mutta tieto villiyrteistä on aika hajanaista. Tämä mainio sivusto löytyi, jossa on hyvä kokoelma Suomesta löytyviä metsän herkkuja.

 ketunleipä

 

Ainekset kolmelle:

  • Tuorepastaa riittävästi, vaelluksella kuivapastaa
  • puntillinen villiyrttejä
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 luomusitruunan mehu
  • 1 paketti fetaa
  • mausteeksi suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • pinjansiemeniä

pasta

 

Valmistus

Alkuun kannattaa hankkia villiyrttejä, vaikka jo matkalla ruokapaikalle. Näin ruoan saa nopeasti tulille, kun pääsee tulen ääreen. Keräsimme matkalta käenkaalia, eli kansanomaisesti ketunleipiä ja pihlajan nuoria lehtiä. Pihlajan silmuissa on maku kuin karvasmantelissa, mutta nuoreksi lehdeksi muodostuessaan sen maku tasoittuu. Kun nuotiopaikalle pääsee, niin ensiksi on hyvä laittaa vesi tulille.

Samalla tulella on hyvä paahtaa pinjansiemenet, kun niitä vähän käyttää tulella, niiden maku vain voimistuu siitä. Pastaveden kiehumista odotellessa voit tehdä mausteseoksen, johon tulee murskattu feta, oliiviöljyä, mausteet, villiyrtit, sitruunan mehu, murskatut valkosipulinkynnet, halkaistut kirsikkatomaatit ja murskatut pinjansiemenet.

pasta trangia

Kun pasta on al dente, on hyvä kaataa keittovesi pois. Säästä noin desin verran nesteestä ja kaada se mausteseoksen joukkoon. Näin tahnasta tulee juoksevampaa ja se sekoittuu paremmin pastan joukkoon. Kun fetatahnan sekoittaa pastan joukkoon villiyrtteineen, on ruoka valmis nautittavaksi. Lisää makusi mukaan annoksen päälle vielä hieman pippuria tuomaan makua.

Pastamestarimme keitti pastan täydellisen al denteksi ja villiyrtti-maustetahna onnistui myöskin tuomaan toivotunlaisen mausteen. Lopputulokseen olimme todella tyytyväisiä, emme vain sen takia, että vatsaamme kurni, vaan sen takia, että saimme metsästä mahtavia makuja ja hyviä kokemuksia ruoanlaittoon. Ensi kerralla kynnys lähteä maustamaan metsällä on varmasti pienempi.

kauniita ketunleivän kukkasia, villiyrttejä

 

Comments

comments