Kippari-Kallen erikoinen

Pinaattiletut – Nuuksio, +5 °C, nuotiolla

Kirjoitimme jokin aika sitten jutun nuotioletuista. Nyt jatkamme samalla teemalla, tosin hieman ruokaisamman version kautta,  nimittäin pinaattiletuilla. Pinaatti on raaka-aineena todellista superfoodia – tai näin luultiin vuoteen 1937 asti, jolloin selvisi että pinaatin rautapitoisuus onkin vain kymmenys aiemmin luultuun nähden, eli samaa luokkaa kuin vihreissä vihanneksissa keskimäärin.

Kyseisen desimaalivirheen myötä muun muassa piirrossankari Kippari-Kalle sai voimansa pinaatista ja uskomus jäi elämään vahvana. Niin tai näin, pinaatin sisältämän nitraatin on todettu vahvistavan lihaksia, joten sangen käyttökelpoisesta raaka-aineesta on kyse.

Pinaattiletut soveltuvat hyvin retkelle alkuruoaksi tai vaikkapa lounaaksi. Ruoka on myös erinomainen valinta vaellukselle, koska sen voi valmistaa kokonaan kuiva-aineista kunhan ruokapaikalla on vettä tarjolla. Löysimmekin reseptin juuri vaellusruokiin erikoistuneen Tunturikeittiö-blogin sivuilta, jota vapaasti mukaillen teimme oman tuotoksemme.

Ainekset (alkuruoaksi neljälle)

  • 150 g pakastepinaattia (vaelluksella toki kuivattuna)
  • 30 g soijajauhoja
  • 120 g (eli kuksallinen) tattarijauhoja
  • kuivattuja karpaloita pieninä palasina
  • 3 dl vettä
  • pari ruokalusikallista voisulaa
  • voita tai öljyä lettujen paistamiseen

 

Valmistus

Kaikki ainekset sekoitetaan 1-1½ litran muovipulloon ja taikinan annetaan turvota vähintään puoli tuntia. Jos nautit letut alkuruokana, voit valmistaa taikinan ensimmäisenä ruonlaittoa aloittaessasi ja paistaa letut pääruoan kypsyessä. Jos käytät taikinan sekoittamiseen tavallista muovipulloa, kannattaa mukaan varata myös jonkinlainen suppilo – varsinkin jauhojen asettelu on muuten helposti sottaista puuhaa.

pinaattiletut

Annostele taikinaa kuumalle pannulle vähän kerrallaan ja paista molemmin puolin.

pinaattilettu

Letut tarjoillaan mahdollisimman pian paistamisen jälkeen rapeina puolukoiden tai puolukkasurvoksen kanssa.

pinaattilettu

Comments

comments