Retkeilijän rapurisotto

risotto metsä bonfireappetit

Jokirapurisotto – Nuuksion Kaitalammella, +1 °C, keittokatoksella

Keittokatokset ovat erinomainen tapa aloittaa metsäruokaharrastus. Niitä on varsinkin Nuuksion kansallispuiston alueella erittäin runsaslukuisesti tarjolla. Keittokatokset ovat mainioita paitsi sallitun tulenteon ja helpon saavutettavuuden, myös niiden tarjoaman sateensuojan ja valmiiden polttopuiden puolesta. Tarkempia tietoja keittokatoksista löytyy Metsähallituksen luontoon.fi-sivustolta.
Mekin otimme suunnaksi Kaitalammen eteläisimmän keittokatoksen helmikuussa, kun ohjelmassa oli muutaman tunnin pikavisiitti metsään.
nuuksio

Retki alkoi totuttuun tapaan puiden pilkkomisella, tulien virittämisellä ja – kuinkas muuten kuin nopealla some-sessiolla. Tilanne on sikäli uusi, koska kännyköiden näpertely ei perinteisesti ole kuulunut retkeilyfilosofiassamme eräilyn ytimeen, mutta blogin myötä uudistuminen on tälläkin saralla olennaista. Toisaalta jälkikäteen kuvia katsellessa mieli palaa väkisinkin takaisin retkelle ja tarjoaa näin nopean irtioton arjesta.Ruoaksi valitsimme hyvin nollakeleille sopivan risoton, jonka valmistaminen ei vaadi ääretöntä näpertelyä, ja joka pysyy lämpimänä kohtuullisen hyvin. Risottoa ryyditimme jokiravunpyrstöillä, jotka nekin ovat hyvä vaihtoehto kylmän ajan retkeilyyn vaatimansa säilytyslämpötilan puolesta.

risotto

Ruoka- ja ruoanlaittoviiniksi valitsimme Adobe Gewürztraminer Reserva 2014:n joka osoittautui kuksasta juotuna erinomaiseksi valinnaksi tälle ruoalle.

Ainekset

 • 3 dl risottoriisiä
 • jokiravunpyrstöjä
 • puolikas keltasipuli
 • noin 7 dl kalalientä
 • suolaa
 • parmesania
 • meiramia koristeluun
 • voita paistamiseen
 • valkoviintä ruoanlaittoon ja nautiskeluun

Resepti

Kaada kalaliemi erilliseen kattilaan ja aseta se tulelle hiljakseen lämpenemään. Käytimme valmistuksessa kalaliemikuution sijaan valmista Puljonki-kalalientä, jota myytiin ainakin Sellon Citymarketissa litran tetrapakkauksessa. Valmiin kalaliemen eduksi osoittautui loistavan maun lisäksi matala suolapitoisuus. Pidemmällä retkellä kilon liemi toki painaa rinkassa jonkin verran, mutta lyhyille reissuille tämä on lämpimässäkin säilyvänä oivallinen vaihtoehto.

Pilko sipuli pieniksi paloiksi ja kuullota sipulia voissa muutama minuutti. Lisää riisi ja kuullota kohtuullisella lämmöllä. Jos riisi alkaa saada väriä, siirrä valmistusastia kauemmas tulelta. Pidä riisi liikkeessä koko kuullotuksen ajan.

risotto

Kun riisi alkaa muutaman minuutin kuluttua muuttua läpikuultavaksi, kaada joukkoon loraus valkoviiniä ja jatka sekoittamista. Kun viini on imeytynyt riisiin, aloita kalaliemen lisääminen hiljalleen. Siirrä pakki hieman sivumpaan, jotta liemi ei poreile liian voimakkaasti. Liian nopean kypsennyksen uhkana on, että riisin ulkopinta kypsyy mutta sisus jää raa’aksi.

Lisää kalalientä noin desilitran tilkka aina, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin. Sekoita jatkuvasti. Kun olet jatkanut tätä noin 15 minuuttia, tarkista riisin kypsyys.

Kun riisi on lähes valmista, siirrä pakki tulelta miedolle lämmölle ja kutsu ystäväsi syömään. Maista risottoa ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan. Lisää joukkoon jokiravunpyrstöt, ja anna niiden lämmetä riisin joukossa muutama minuutti.

Koristele annokset parmesan-lastuilla ja meiramilla – ja nauti hyvällä ruokahalulla!

risotto

Comments

comments

2 Comments on “Retkeilijän rapurisotto

 1. Osaat itsekin tehda hrkuektatti risoton, tosi helppo. ja mina olen iha epapateva keittiossa (italialaine miheni on se kokki meilla), joten jos osaan tuon tehda niin sen taytyy olla helppo!Ekaksi kattilaan jonkun verran voita (tahan parempi kuin oliivioljy (joka on sitten muuten aina extra vergine, muu on rahan hukkaa)), sitten sekaan sipulisilppu(shalotit parhaita, mutta kai makuasia), sitten riisit (80g per henki?), sitten loraus sita viinia joka sihahtaa niihin riiseihin ’sisaan’ jannasti. Sitten lienta (kai seka liha etta kasvis kay) ja sekoitetaan etta tulee ihanan kermaista, jossain vaiheessa liotetut tatit ja niiden neste, jos siis kuivia kayttaa. Lopuksi kun risotto on valmis ja lautasella niin paalle raastaus parmesania. Nami nami. Italiassa tunnettu juttu tama risotto, mutta kun saavat sita suomalaisista tateista niin ovat ihan hullaantuneita, kun ne on niin paljon paremman ja voimakkaamman makuisia!Toisaalta siihen sitruunarisottoon olisi ihana saada biologisia oikein maukkaita sitruunoita. Raakaineet kun taitavat olla yksinkertaisissa ruuissa puolet onnistumisesta.

 2. Pingback: Miten kerma vaahdoksi metsässä? | Bonfire Appétit!