Karamellia ja palavaa rommia

Kaura-omenapaistos – Nuuksio, +1 °C, nuotiolla

Loistavia metsäjälkiruokia on lukuisia, mutta nyt esittelemme tulevan klassikon: kaura-omenapaistoksen. Reseptin meille lähetti Timo ”Mudi” Muttonen, joka tunnetaan partiopiireissä erinomaisena kokkina. Saimme Mudilta käyttöömme myös valmistusohjeet, joita pyrimme luonnollisesti seuraamaan mahdollisimman tarkasti optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Mikäli mahdollista, kannattaa hyödyntää kotimaisia puutarhaomenoita valmistuksessa, sillä niiden malto on kypsennettynä sopivan pehmeää tähän käyttötarkoitukseen. Kannattaa myös suosia hieman happamampia lajikkeita, jottei paistoksesta pääse tulemaan liian imelää. Mikäli vuodenaika ei ole otollinen, on esimerkisi Granny Smith -lajike havaittu hyväksi vaihtoehdoksi.

Aloita valmistus virittämällä sopivankokoinen nuotio ja odottamalla hetken, kunnes se hiillostuu hieman. Näin paistoksen saa tehtyä tasaisemmassa lämpötilassa ja on helpompi keskittyä olennaiseen.

nuotio

Ainekset

  • Kolme hapanta omenaa
  • 1 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 1,5 dl pikakaurahiutaleita
  • 2,5 dl rommia
  • lisukkeita maun mukaan, esim. kermaa, vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä
  • Bonfire Appétit suosittaa reunallista nuotiopaistinpannua liekittämisen helpottamiseksi

Tässä ruokalajissa ei tarvitse miettiä säilyvyyksiä maasto-olosuhteissa, joten valmistus toimii kelillä kuin kelillä. Mikäli haluaa kuitenkin tarjoilla paistoksen kanssa kermavaahtoa tai vaniljakastiketta, kannattaa kesäkuumalla pilaantuvat elintarvikkeet pakata pieneen kylmälaukkuun parin kylmäkallen kanssa.

Valmistus

Aloita pilkkomalla omenat sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Omenat voi kuoria mikäli niiden suutuntuma ei miellytä, mutta itse valitsimme ns. rustiikin valmistustavan.

omena

Lämmitä pannu nuotiossa kuumaksi, sulata siinä nokare voita ja lisää omenapalat pannulle. Anna ruskistua hieman, mutta varo polttamasta niitä liian kovassa lämmössä. Kaada sokeri pannulle ja anna sen sulaa palojen pinnalle. Näin sokeri karamellisoituu eli toisin sanoen muuttuu palojen pinnalle kauniiksi kiilloksi.

flambeeraus

Seuraavaksi siirrytään liekittämiseen rommin avulla. Mudin ohjein: ”Huuda huomiota ja kerro flambeeraavasi. Tämä on erittäin katu-uskottava temppu ja nostaa arvostuksesi tappiin.” Vahingosta viisastuneena voimme vihjata, ettei tässä vaiheessa kannata pitää päätä suoraan paistinpannun yläpuolella mikäli haluaa säilyttää kulmakarvansa, parrasta puhumattakaan.

Anna alkoholin palaa pois ja kiehauta hetki omenapaloja jäljelle jääneessä nesteessä. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita. Annos on valmis, kun koko paistos on kauniisti ruskistunut. Mikäli joudut valmistamaan ruoan monessa erässä, kannattaa käyttää foliota pitämään ensin valmistunutta osaa lämpimänä. Anna valmiin paistoksen vetäytyä hetken aikaa miedossa lämmössä ja tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. Helppoa ja nopeaa!

Comments

comments