Ankanrintaa avotulella

Ankanrinta – Nuuksio, +0 °C, nuotiolla

Kevään korvilla Suomen metsissä alkaa ajanjakso, jolloin sääolosuhteet eivät aina ole kohdallaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ruoka voisi olla! Tuodaksemme nautintoa tihkusateiseen metsään päätimme valmistaa ankanrintaa viismausteella ja appelsiinikastikkeella.

Tarvikkeet

  • Nuotipaistinpannu
  • Kattila
  • Raastinrauta
  • Folioa
  • Siivilä
  • Ankan rintafileitä 3-4 kpl
  • 2 appelsiinia
  • 1 sitruuna
  • Viismauste (tähtianis, neilikka, fenkoli, sichuaninpippuri, inkivääri)
  • 2-3 salottisipulia
  • Ruokosokeria n. 2 rkl
  • Balsamicoa (tumma tai vaalea) 2-3 rkl
  • Kanalientä n. 2 dl (fondi tai liemikuutio käy)
  • Maizenaa suurustamiseen
  • Voita paistamiseen
  • Suolaa, mustapippuria
Viismauste on Kiinassa runsaasti käytetty sekoitus, jonka tuoksu on upea ja sopii täydellisesti ankalle. Mittaa tarvittavia mausteita yhtä suuret määrät ja jauha joko morttelissa tai maustemyllyssä hienoksi. Voit tehdä sitä kotona etukäteen tai ostaa valmiina, mikäli haluat säästää aikaa ja vaivaa.
Raasta appelsiinien ja sitruunan kuoret kokonaan, ota talteen n. 1 rkl appelsiiniraastetta kastikkeeseen ja purista appelsiinien mehu talteen. Lisää raasteen sekaan n. 2 rkl valmista viismaustetta ja sekoita huolellisesti. Jätä vetäytymään hetkeksi.
Tee ristikkäisiä viiltoja rintafileiden nahkapuolelle. Tarkoituksena on saada rasvaan siisti salmiakkikuvioitus ilman, että lihapinta tulee näkyviin. Hiero fileiden pinnalle edellä valmistettua viismausteen ja hedelmänkuorien seosta. Tässä ei kannata kitsastella, vaan hiero reippaasti seosta koko fileen päälle.
Paistamiseen tarvitaan tarpeeksi suuren ja mielellään paksupohjaisen nuotiopaistinpannun.
ankanrinta
Laita ankanrinta nahkapuoli alaspäin kylmälle paistinpannulle ja vasta sen jälkeen pannu siirretään nuotiolle. Näin rasva sulaa hiljalleen pannulle ja liha lämpenee tasaisesti. Paista rasvapuolta n. 3-5 minuuttia ja käännä. Paista lihapuolta 1-2 minuuttia. Muista, että ankanliha saa jäädä punertavaksi sisältä. Siirrä valmiit fileet folion sisään ja aseta vetäytymään nuotion lähelle.
ankanrinta
Appelsiinikastikkeen valmistus on helppoa. Pilko sipulit, tee kanaliemi valmiiksi ja tee suuruste valmiiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota sipuli voissa ja siirrä hetkeksi odottamaan. Sulata sokeri kattilassa, mutta älä polta sitä. Lisää balsamico ja anna hetken kiehua kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Lisää sipulit ja appelsiinimehu ja anna hautua n. 5 min. Lisää kanaliemi ja kiehauta kertaalleen. Tämän jälkeen siivilöidään sipulit pois kastikkeesta. Lisää siivilöinnin jälkeen suuruste ja mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla. Lisää loput appelsiininkuoret sekaan ja lisää pieni nokare voita.

Ota rintafileet, viipaloi ne siististi ja aseta näyttävästi tarjolle kastikkeen kera.  Lisukkeena toimii erinomaisesti esimerkiksi riisi tai salaatti. Ruokajuomana ankalle suosittelemme Pinot Noir-rypäleestä valmistettuja hieman kevyempiä punaviinejä.

Comments

comments