Pannullinen pannukahvia, kiitos.

Pannukahvin jauhamista perinteisellä kahvimyllyllä

Joku sanoi, että kahvi maistuu parhaalta kultareunaisesta kupista, toinen kertoi, että aamukahvi on parasta, mitä maa päällään kantaa. Kumpikin on oikeassa. Meidän mielestämme kahvi taas on parasta kannonnokassa, metsän keskellä kuksasta juotuna.

Kahvitauko ja kahvittelu on aina jotain muuta kuin pelkästään kuuma juoma kupissa. Haluamme tehdä siitä kokemuksen, jossa pääsemme tekemään muutakin kuin lämmittämään veden, mittaamaan kahvin ja kulauttamaan tumman juoman kurkkuun. Kahvista löytyy paljon kokemuksia ja makuelämyksiä, kun sitä miettii ja siihen hieman panostaa.

Pannukahvin jauhamista perinteisellä kahvimyllyllä
Päiväretkillä ja lyhyemmillä vaelluksilla meillä on aina mukana kahvimylly, jolla jauhamme kahvin. Kahvi maistuu näin huomattavasti paremmalta kuin valmiiksi jauhettu kahvi. Oikea karkeus pannukahviin on hieman karkeampaa kuin tavallinen suodatinjauhatus.

Kahvimme on aina tuorepaahdettua kahvia. Tämä tarkoittaa sitä, ettö olemme joko itse paahtaneet sen tai paahdosta on kulunut korkeintaan pari kuukautta. Tuorepaahtoista kahvia on saatavilla pienpaahtimoista. Heidän käyttämänsä kahvi on laadukasta ja saat halutessasi tietää myös mistä kyseinen kahvi on peräisin.
Kahvipapujen paahtamista leirinuotiolla
Pannukahvin valmistat helposti seuraavan ohjeen mukaan.

Ohje hyvään pannukahviin:

Laita raikas vesi tulille. Kun vesi kiehuu, ota pannu pois tulelta ja mittaa kahvi. Hyvä resepti kahville on 60 grammaa litraa kohden, mutta maastossa emme käytä vaakaa. Kaada puruja kuuman veden päälle niin, että niistä tulee sopiva keko. Kahvi pitää saada kastumaan tasaisesti, joten sekoita tikulla niin, että kahvi kastuu kokonaan. Anna tämän jälkeen kahvin olla pieni hetki, aikaakaan emme mittaa, mutta sellainen tovi, jossa vaihdetaan kuulumiset muiden nuotiolla olevien ihmisten kanssa.

Kun sopiva hetki on mennyt, on aika säikyttää kahvi ja niistää nokka. Säikyttämisen tarkoitus on saada pinnalla oleva kahvi tippumaan pohjalle. Kaada kuksaan kahvia ja kaada se takaisin pannuun. Samalla niistät nokan, eli kahvipannun nokassa olevat kahvinpurut eivät tule kuksan pohjalle, vaan menevät takaisin pannuun.

Kaada kahvi kuksaan, odota että se jäähtyy hieman ja nauti vaikka tikkupullan kanssa.

Comments

comments

One Comment on “Pannullinen pannukahvia, kiitos.

  1. Pingback: Miten kerma vaahdoksi metsässä? | Bonfire Appétit!