Metsämiehen mignonette

Osterit lumipedillä – Nuuksio, +0 °C, raakaruoka

Elävässä luonnossa elävää ruokaa. Meren aallot maistuvat keskellä mäntymetsääkin pienellä järjestelyllä.

Ostereita tulee popsittua kotona ja ravintoloissa, mutta harvojen olemme nähneet niitä suomalaisessa metsässä syövän. Kenttäoloissa elävät osterit toimivat parhaiten alkuruokana, jolloin riittää 3-6 yksilöä ruokalijaa kohden ja kannettavaa on vähemmän. Eri osterilaatuihin kannattaa rauhassa tutustua jo ennen kauppareissua. Kalakauppiaallamme oli tällä kertaa valitettavasti vain yhtä laatua ostereita tiskissä. Fines de clairella mentiin tällä kertaa.

Rinkkaa pakatessa on tärkeä muistaa säilyttää osterit oikein päin. Kätevä tapa on pakata osterilaatikko jäiden kera sanomalehtiin, jolloin mahdollisesti vuotavat mehutkaan eivät hajusta koko rinkkaa. Sanomalehtipakkaus myös tasaa lämpötilaa mahdollisimman lähelle tavoiteltavaa +2 C. Jäätyessäänhän osterit kuolevat, mitä emme tietenkään toivo. Parasta aikaa metsäostereille ovat pikkupakkaset, jolloin kylmäketju ei pääse katkeamaan, mutta otukset eivät toisaalta kuole kylmyyteenkään. Muistisääntö ärräkuukausista pätee Pohjolassakin.

Muun seurueen viritellessä asentopaikalla tulia tarttuu retkikunnan osterimestari mukanaan tuomaansa osteriveitseen. Vankan kokemuksemme mukaan suomalaisten kyläseppien taiten tekemät hiiliteräspuukot eivät sovellu laajempaan osterisavottaan, niistä kun herkästi katkeaa kärki. Hyvän osteriveitsen saa melko halvalla ja illemmalla se toimii myös hyvin laavun maakiilana. Osteriveitsi on myös vähemmän hasardi tapaturma-alttiissa osterinavausprosessissa. Menestyksellisesti avatut osterit kannattaa latoa vaikka suoraan hangelle odottamaan nälkäisiä ruokailijoita.

Ostereiden maku on parhaimmillaan ilman mausteita. Jos haluaa vaihtelua ja viboja, voi tehdä esimerkiksi alla kuvatun klassisen mignonetten jo kotona. Muutama milliltran kymmenys riittää per osteri, jottei makukokemuksesta tulisi liian marinadinen. Tuota etikan ja sitruunan peruspohjaa voi muunnella myös makunsa mukaan vaikkapa chilillä tai korianterillakin.

Juomana ostereiden kera nautimme varmalla klassisella linjalla sancerrea. Rinkassa hyvin temperoitunut kevyt ja hedelmäinen Mellot Sancerre La Chatellenie 2013 (ei kuvassa) oli täydellinen pari merellisille ystävillemme.

Metsämiehen mignonette
  • 50ml punaviinietikkaa
  • 10ml sitruunamehua
  • 1 pieni salottisipuli mahdollisimman pienenä hakkeena
  • tuoreelta jauhettua mustapippuria
  • merisuolaa samalta alueelta kuin osterit

Comments

comments