Sairaan hyvät sinisimpukat

Sinisimpukat – Nuuksio, -14 °C, trangialla

Retkellä nälkä yllättää helposti, ja toisaalta pääruoan valmistuminen kestää monesti useamman tunnin. Silloin mukaan on hyvä varata ainekset nopeasti valmistuvaan alkuruokaan, joka paitsi hillitsee pahinta nälkää, myös antaa juhlavan aloituksen retkiruokailulle. Tällä kertaa päätimme kokeilla sinisimpukoiden valmistusta trangialla. Kokemus oli niin onnistunut, että uskoisin simpukoiden pääsevän jatkossakin alkuruokalistallemme.

Olimme metsässä neljän hengen porukalla ja tämä määrä riitti alkuruoaksi meille varsin mainiosti.

Ainekset:
  • 2 kg sinisimpukoita kuorineen
  • valkosipulia muutama kynsi
  • hieman tuoretta timjamia
  • kuksallinen (noin 2dl) valkoviiniä, esim. Sauvignon Blanc
  • reilu nokare voita paistamiseen
  • patonkia simpukoiden kanssa tarjottavaksi

 

Valmistus:
  • Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet
  • Hienonna joukkoon hieman timjamia
  • Kuullota valkosipuli ja timjami voissa parin minuutin ajan
  • Kun muut retkeläiset alkavat ääneen ihastella kattilasta nousevaa tuoksua, kaada joukkoon sinisimpukat (muista poistaa kuolleet yksilöt joukosta!)
  • Laske kattilan päälle trangian paistinpannu ja ravista ylösalaisin niin, että voisula ja mausteet levittyvät simpukoiden päälle
  • Lorauta joukkoon valkoviini ja laita kattila kansineen kovalle lämmölle, niin että valkoviini kiehuu voimakkaasti ja höyryttää simpukat
  • Jatka, kunnes simpukat (tai suurin osa simpukoista) ovat auenneet
Aseta tarjolle ja nauti välittömästi valkoviinin ja patongin kanssa!

Ja ei muuta kuin kokeilemaan! Muista: vain auenneet simpukat syödään!

P.S. Ruoka kokeiltiin 14 asteen pakkasessa tammikuisessa Nuuksiossa. Jos yhden asian tästä reseptistä muuttaisin, niin ehkä tuon lämpötilan – sydäntalvi ei kenties ajankohtana ollut kaikkein otollisin sormiruoalle. :)

Comments

comments