Aivan mahtava mustikkapiirakka!

Mustikkapiirakka – Anterimukka, +16 °C, takka

Tämä ruoka voi olla haastava nuotiolla toteutettavaksi, mutta vaelluksella autiotuvan takassa valmistettuna sillä saa takuuvarmasti kavereita. Tämän piirakan valmistimme Anterimukan autiotuvalla Urho Kekkosen kansallispuistossa. Anterimukan tupa oli vaelluksemme puolivälin krouvi ja ehdoton huippukohta. Kesko on rakentanut kyseisen kämpän vuonna 1964 ja lahjoittanut sen ”kaikkien kulkijoiden käyttöön.” Tämä suurista keloista rakennettu kämppä on autiotupasarjassa täysin omaa luokkaansa ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kämpällä on myös erinomainen sauna josta pääsee pulahtamaan suoraan Anterijokeen.

Päätin vaelluksella järjestää kavereille pienen yllätyksen enkä puhunut jälkiruoka-aineksista mitään etukäteen. Muutamaa kilometriä ennen tupaa satuimme ohittamaan runsaan mustikkaesiintymän jolloin totesin että voisimme kerätä pari rasiaa täyteen.

Piirakan resepti on otettu Anna-Leena Härkösen Taikinaterapiaa-kirjasesta. Se ei todellakaan ole mikään light-versio, mutta vaelluksella hieman tavallista runsaampaan rasvan ja sokerin käyttöön lienee varaa.

Ainekset:
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • vajaa 1dl sokeria
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 150 g voita
  • 2 rkl vettä
  • rasvaa astian voiteluun
  • täytteeseen ~3-4 dl mustikoita ja ½ dl sokeria
  • varalle ruokalusikallinen perunajauhoja
  • trangian paistinpannu
  • takka mielellään melko laajalla tulipesällä

 

Valmistus:
Lämmittäessäsi autiotupaa takalla, huolehdi että puita tai hiillosta on myös takan etuosassa aivan luukun edessä lämmittämässä kiviä.
Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe (tämä kannattaa tehdä jo kotona). Nypi joukkoon rasva niin että seoksesta tulee ryynimäinen. Kaada joukkoon vesi ja anna seistä autiotuvan viileässä nurkassa kymmenisen minuuttia.
Erota taikinasta kolmasosa sivuun ja laita se syrjään odottamaan. Painele jäljelle jäänyt taikina ”vuoan” pohjalle ja reunoille. Tee takkaan paistinpannulle reilu tila niin, ettei trangian paistinpannu kosketa hiillosta. Aseta tarvittaessa yksi klapi hiilloksen ja pannun väliin eristämään kuumuutta (ks. kuva alla). Paista pelkkää taikinaa takassa kymmenisen minuuttia. Lisää sitten mustikat ja murustele lopputaikina marjojen päälle. Paista piirakkaa takassa vielä noin puoli tuntia tai kunnes se alkaa tuntua kypsältä. Jos mustikat ovat hyvin mehukkaita (kuten ne suoraan pensaasta poimittuna saattavat olla), ripottele ruokalusikallinen perunajauhoja niiden päälle ennen paistamista.

Anna piirakan vetäytyä hetki viileässä ennen tarjoilua. Syö hyvällä ruokahalulla. Piirakka toimii erinomaisesti myös seuraavana aamuna aamupuuron jatkeena.

Comments

comments