Mustikkapiirakka – Anterimukka, +16 °C, takka
Tämä ruoka voi olla haastava nuotiolla toteutettavaksi, mutta vaelluksella autiotuvan takassa valmistettuna sillä saa takuuvarmasti kavereita. Tämän piirakan valmistimme Anterimukan autiotuvalla Urho Kekkosen kansallispuistossa. Anterimukan tupa oli vaelluksemme puolivälin krouvi ja ehdoton huippukohta. Kesko on rakentanut kyseisen kämpän vuonna 1964 ja lahjoittanut sen ”kaikkien kulkijoiden käyttöön.” Tämä suurista keloista rakennettu kämppä on autiotupasarjassa täysin omaa luokkaansa ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kämpällä on myös erinomainen sauna josta pääsee pulahtamaan suoraan Anterijokeen.
Päätin vaelluksella järjestää kavereille pienen yllätyksen enkä puhunut jälkiruoka-aineksista mitään etukäteen. Muutamaa kilometriä ennen tupaa satuimme ohittamaan runsaan mustikkaesiintymän jolloin totesin että voisimme kerätä pari rasiaa täyteen.
Piirakan resepti on otettu Anna-Leena Härkösen Taikinaterapiaa-kirjasesta. Se ei todellakaan ole mikään light-versio, mutta vaelluksella hieman tavallista runsaampaan rasvan ja sokerin käyttöön lienee varaa.
Ainekset:
- 2½ dl vehnäjauhoja
- vajaa 1dl sokeria
- ½ tl leivinjauhetta
- 150 g voita
- 2 rkl vettä
- rasvaa astian voiteluun
- täytteeseen ~3-4 dl mustikoita ja ½ dl sokeria
- varalle ruokalusikallinen perunajauhoja
- trangian paistinpannu
- takka mielellään melko laajalla tulipesällä
Valmistus:
Anna piirakan vetäytyä hetki viileässä ennen tarjoilua. Syö hyvällä ruokahalulla. Piirakka toimii erinomaisesti myös seuraavana aamuna aamupuuron jatkeena.